Mještani grbaljskog sela Lješevići blokirali ulaz u kamenolom

Kao razlog blokade mještani navode dugogodišnja nastojanja da dokažu da koncesionar radi bespravno i većim dijelom na njihovom zemljištu
492 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 11:30h

Mještani grbaljskog sela Lješevići blokirali su ulaz na površinski kop kamenoloma Lješevića gajevi, jer tvrde da koncesionar kompanije "YU Briv" iz Kotora bespravno radi na tom mjestu.

Oko 30 mještana su u devet sati automobilima blokirali ulaz u kamenolom, a kao razlog blokade navode dugogodišnja nastojanja da dokažu da koncesionar radi bespravno i većim dijelom na njihovom zemljištu.

Kako su kazali, očekuju da državne i opštinske vlasti počnu da rješavaju ovaj problem, kojim se ugrožavaju životna sredina i njihova imovinska prava.

Predsjednik seoskog Odbora protiv rada kamenoloma Dejan Štilet, kazao je da o "katastrofalnom uticaju kamenoloma na životnu sredinu" nadležnim na nivou opštine i države govore četiri godine, te da je oko milion kvadrata tog zemljista već tri godine pod sudskim sporom.

"Peticijama i preko mjesne zajednice nastojimo da pokušamo da maknemo ovo najveće zlo koje je u blizini naših kuća. Koncesija 'YU Brivu' izdata je totalno netransparentno, pa pozivamo vlasnike firme da kamenolom otvore u svom selu, takođe na teritoriji Grblja.

Kada nisu uspjeli da se dogovore sa mještanima oko kamenoloma, sa opštinskog nivoa stvar je prebačena na državni, nakon čega 'YU Briv' dobija koncesiju na deset godina. Tako smo dobili ovo zlo na sto metara od mora i vikend naselja.

Zato apelujemo na nadležna minsitarstva, na gospodu Kavarića i Nenezića i gospođu Uljarević, da utiču da se napravi revizija koncesije.

Pozivamo ih da dođu da ih upoznamo sa našom istinom, koja glasi da je nakon rada zbog potreba obnove od zemljotresa 1979. godine, majdan zatvoren 1988. godine, jer se nije moglo živjeti od pucanja.

Prostornim planom ovdje je lokalna samouprava predvidjela turistička naselja. Dakle, nije riječ o prostoru za koncesiono polje ni za rudarski basen i eksploataciju, već za turizam i poljoprivredu.

U tom cilju ka Bigovi, turističkom mjestu na obali, doveden je put širok šest metara. Reklo bi se da je, kada su u pitanju Bujkovići, neko jači i od zakona", kazao je Štilet.

On je rekao da seljani Lješevića, čija je djedovina u pitanju, nemaju ništa protiv Bujkovića, već da bi se tako ponašali i da je neko drugi u pitanju.

Ističe i da dio njih sada očekuje da im se zemljište ne kojem je kamenolom vrati, dok je dio spreman da ga bez nadoknade ustupi za potrebe šire zajednice i projekte od vitalnog značaja za sam kraj.

"Očekujemo da nadležna ministarstva kažu da li su ovakvi papiri i način rada kamenoloma za njih validni, pa da vidimo što će se dalje raditi. Ovo što imamo sada u selu je suludo. U svakom slučaju akcija će i dalje biti, a ako bude potrebno ostaćemo ovdje do daljnjeg", dodao je Štilet.

Predstavnici kompanije "YU Briv", povodom blokade ulaska u kamenolom, najavili su pismeno saopštenje.

Galerija

Bonus video: