Ambasadori o sudovima: Važne su presude i u oblasti korupcije

Vesna Medenica je naglasila da su sudovi samostalni i nezavisni u radu, da je proces "Zavala" odmakao, te da je ostalo da se sud devetog maja izjasni o predlozima odbrane
52 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica sa ambasadorima, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica sa ambasadorima, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2012. 15:35h

Mi više nemamo problem sa zaostalim predmetima, kao ni sa velikim brojem nezavršenih predmeta, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, na prijemu ambasadora sa diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori.

Italijanski ambasador Serđo Barbanti smatra da je presuda Dušku Šariću pokazala da u Crnoj Gori nema nedodirljivih, dok je njegov njemački kolega naglasio da je kao i u oblasti organizovanog kriminala, jednako važno da presuda bude i u oblasti korupcije.

Na njegovo pitanje da li je i dalje uvjerena da će presuda u slučaju “Zavala” uskoro biti donesena, Medenica je naglasila da su sudovi samostalni i nezavisni u radu, da je taj proces odmakao, te da je ostalo da se sud devetog maja izjasni o predlozima odbrane.

"Ostalo je da se Sud devetog maja izjasni o predlozima odbrane, i da vidimo da li će ići na produženje glavnog pretresa, ili na završne riječi branioca i optuženih i da se proces okonča”, kazala je Medenica.

Sudove usporava nedostatak sudnica

Na sastanku koji je održan u cilju upoznavanja ambasadora sa rezultatima rada crnogorskih sudova u 2011., i činjenicama koje preporučuju Crnu Goru za otvaranje poglavlja 23 i 24, odnosno otvaranje pregovora sa Evropskom Unijom, u junu mjesecu, Medenica je, između ostalog, navela da je Sudski savjet za prethodne četiri godine imao veoma uspješnu i transparentnu aktivnost, a svi predmeti u crnogorskim sudovima su u proceduri.

“Jedan bivši predsjednik je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na kaznu zatvora od godinu dana"

“Međutim, ono što nas dijelom usporava je i nedostatak kapaciteta, odnosno sudnica", rekla je Medenica, dodajući da bi izgradnja Palata pravde mogla da riješi i taj problem.

Ona je napomenula da je samo jedan kandidat pokrenuo sudski spor nezadovoljan odlukom sudskog savjeta, te da u tom sporu nije uspio.

Ona je dodala da je konstatovan prestanak sudijske funkcije za 37-oro sudija, od kojih je 28 to tražilo na lični zahtjev, sedam zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju, a dvojica sudija su otpuštena zbog osude na kaznu zatvora.

“Jedan bivši predsjednik je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na kaznu zatvora od godinu dana, tu kaznu je izdržao, a na izdržavanju kazne od sedam godina za primanje mita je osuđen jedan sudija Višeg suda u Bijelom Polju”

Građeni poslali 280 pritužbi

Njih 20 je, kako je kazala Medenica, privremeno udaljeno sa vršenja sudijske funkcije zbog počinjenog krivičnog djela, a donijeto je 80 odluka o privremenom upućivanju sudija u druge sudove zbog privremenog povećanja obima poslova i velikog broja neriješenih predmeta.

Američki ambasador Sju Kej Braun čestitala je Medenici na rezultatima koje je prezentovala

Građani su poslali 280 pritužbi zbog nezadovoljstva načinom na koji je njihov spor riješen ili zbog dužine trajanja postupka.

“Samo je jedna bila na procjeni specijalnog tužioca koji je procijenio da u radnjama prijavljenog sudije nema elemenata korupcije”, rekla je Medenica.

Američki ambasador Sju Kej Braun čestitala je Medenici na rezultatima koje je prezentovala, a nakon izlaganja predsjednice Vrhovnog suda i pitanja ambasadora nastavljen je neformalni sastanak “iza zatvorenih vrata”.

Mediji izvrgavaju ruglu pravosuđe

Ambasador Bugarske, Maja Dobreva, upitala je da li postoje neke podsticajne mjere koje bi najbolje studente Pravnog fakulteta motivisale da se odluče za sudijsku funkciju, na šta je Medenica odgovorila da se, ako se želi jak sudski sistem, uvijek mora voditi računa o tome - čime motivisati mlade ljude da se opredijele za tu profesiju.

Ona je naglasila da nema puno zainteresovanosti za sudijsku funkciju na sjeveru

“Ona jeste veoma primamljiva, ali je istovremeno profesija sa mnogo težine i odricanja. Vidjeli ste i koliko sada sudska profesija, od medija i mnogih drugih, biva izvrgana ruglu. To ne daje pravi podsticaj mladima da se opredijele za sudijsku funkciju.”, navela je ona.

Ona je naglasila da nema puno zainteresovanosti za sudijsku funkciju na sjeveru, te da je tamo veliki problem naći adekvatan kadar.

Bonus video: