Radovanu treba pomoć da jasnije progleda i spava bez glavobolja

Radovan će uskoro naputni 10 godina. Kao beba je dobio retrolentalnu fibroplaziju, a nešto kasnije došlo je i do cerebralne paralize
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 03:38h

Radovan Krivokapić iz Nikšića će 22. maja napuniti deset godina. Rođen je kao nedonošče, ali nedostatak kilaže nije bio jedini problem koji je Radovan imao. Dobio je jedno od najtežih očnih oboljenja koje pogađa nedonoščad – retrolentalnu fibroplaziju, mrežnjača mu je odvojena od oka, a nešto kasnije došlo je i do cerebralne paralize, tako da je Radovan i nepokretan.

U odnosu na težinu bolesti postoji pet stadijuma retrolentalne fibroplazije. Kod Radovana je u pitanju četvrti stepen, a upravo posljednja dva stepena vode do značajnog ili potpunog gubitka vida. Zbog rizika od operacija i često loših ishoda samo se nekoliko centara u svijetu specijalizovalo u ovoj grani hirurgije, a jedan od njih je i ruska klinika „Fjodorov“ iz Kaluge gdje je Radovan operisao jedno oko.

Radovanovi roditelji ne rade nigdje i žive od socijalnog primanja koje sa materijalnim obezbjeđenjem porodice, invalidninom i dječjim dodatkom iznosi oko 300 eura

On i njegova supruga Sanja ne rade nigdje i žive od socijalnog primanja koje sa materijalnim obezbjeđenjem porodice, invalidninom i dječjim dodatkom iznosi oko 300 eura.

„Kada je prva operacija trebalo da se uradi obraćao sam se svima. Bio sam i na konzilijumu da se odobre sredstva za putne troškove, ali su nam tada rekli da nemamo pravo, jer je u pitanju privatna klinika. Onda su priskočili u pomoć mnogi i uspjeli smo da Radovana odvedemo za Rusiju“, kaže Petar.

Novac su donirali privatnici iz Nikšića, građani, učenici nikšićke Gimnazije koji su se sami organizovali, crkva, svi mještani sela Vilusi odakle su Krivokapići, tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović koji je uplatio 4.000 eura.

Humanitarni koncert za Radovana

Goran Džiknić i NVO „Scena“ organizovali su i humanitarni koncert.

„Petar je radio kao kondukter i slučajno sam u autobusu čuo kakve probleme ima sa Radovanom i da treba da ga vodi na operaciju. Ponudio sam se da pomognem koliko mogu. Organizovali smo humanitarni koncert, zvali ljude koje smo znali da mogu da pomognu i prikupili određeni dio novca. Kasnije smo postali kumovi, krstio sam Radovana“, priča Goran dok ga njegovo kumče pažljivo sluša.

Sa kumom Goranom

Petar kaže da mora da pomene i porodičnog kuma Željka Kešeljevića iz Beograda koji je, kada je čuo za prvu Radovanovu operaciju, uplatio 2,5 hiljade eura – onoliko koliko je falilo da se priča oko operacije zaokruži.

Baš mi je lijepo u školi. Društvo je super i oni vode računa o meni. Najbolji drug mi je Pavle, a drugarica Nina

Radovan je učenik drugog razreda Osnovne škole „Mileva Lajović-Lalatović“ i nastavu pohađa po inkluzivnom programu. Najviše voli brata koji je osmi razred, a obožava učiteljicu Dijanu Rondović, koju je nekoliko puta pomenuo u toku razgovora.

„Baš mi je lijepo u školi. Društvo je super i oni vode računa o meni. Najbolji drug mi je Pavle, a drugarica Nina“, kaže Radovan i dodaje da voli i svoje kumove i da rado sluša sve njihove pjesme.

„Brat i ja smo ista smjena, tako da tamo vodim računa o njemu, obilazim ga, dajem mu da jede. Teško je. Sve bih uradio da mogu da mu pomognem. Moje društvo se već raspituje kada će nova operacija, jer žele da daju novca koliko mogu. I škola će, takođe, da učestvuje u akciji“, kaže Risto i jedva uspijeva da zadrži suze.

Krivokapići u periodu od 15. do 20. maja idu u Novi Sad, jer dolazi doktor iz klinike „Fjodorov“ koji će Radovanu pregledati oko i kazati kada ovoga ljeta mogu otići u Rusiju i uraditi i drugu operaciju.

Svaki euro dobrodošao

Kompletan medicinski tretman od pregleda u Novom Sadu do operacije u Rusiji, uključujući i put i smještaj, iznosi oko deset hiljada eura. Za Petra i Sanju to je nedostižna brojka.

Oni će danas zahtjeve za pomoć uputiti svim nadležnim institucijama i pojedincima – od predsjednika Vlade, do ministara zdravlja, finansija, prosvjete.

Kum Goran će krajem maja organizovati veliki humanitarni koncert na kome će učestvovati brojni pjevači iz Crne Gore i Srbije, među kojima i nekoliko njih koji su veoma popularni i čija imena za sada drži u tajnosti.

„Sa Radovanom moramo oboje da idemo. Prošlog puta ne bih preživjela da Petar nije bio sa mnom. Od kada počnu pregledi, pa do kraja operacije, Radovan je pod anestezijom. Sve to traje više od dva sata, a strah da li će operacija ispasti kako treba, šta će biti kada se probudi, ne prestaje. Dok čekate, to sat-dva je prava vječnost“, kaže Sanja.

Prije nego što smo napustili dom Krivokapića Radovan nas je opomenuo da ne zaboravimo da uzmemo zahtjev za pomoć i da obavezno pomenemo njegovu učiteljicu i drugare.

Svi oni koji žele da pomognu malom Radovanu dovoljno je da odu do banke i uplate koliko mogu. Za njega i njegove roditelje svaki euro pomoći je dobrodošao.

Br. žiro-računa je: 510080796926001980 CKB.

I kiseonik može da šteti

Preko 12.000 djece u svijetu nijesu samo rođena sa retrolentalnom fibroplazijom, nego su i oslijepila zbog nje. Poznate osobe koje su oboljele od ove bolesti su muzičar Stivi Vonder i glumac Tom Salivan. Prvi slučaj bolesti je zabilježen 1941. godine kada je nedonoščetu u Bostonu dijagnostifikovana ova bolest.

Slučajevi su zabilježeni svuda po svijetu, ali je uzrok bio nepoznat. Dva britanska naučnika su otkrila mogući uzrok bolesti – toksično djelovanje kiseonika u inkubatorima, gdje su se nalazile bebe koje su prerano rođene.

Galerija

Bonus video: