Kotorski parlament planira modernizaciju

Sve skupštine će se snimati i biće omogućen pregled godinama unazad. Nakon poboljšanja veze uz pomoć optičkog kabla, biće omogućeno i gledanje skupštinskog prenosa putem interneta
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 13:30h

Predstavnici mađarske kompanije "MikroVoks" odbornicima kotorskog parlamenta predstavili su novi konferencijski sistem za brojanje glasova i prenos zasijedanja.

Predsjedniko SO Kotor Nikola Konjević je kazao da je ideja da se rad lokalnog parlamenta osavremeni, a građanima omogući njegovo praćenje u audio i video formatu.

"Odbornici su upoznali tehniku rada i veoma su zadovoljni. Tehnika će se isprobati na prvoj sjednici koja će se održati do kraja mjeseca", rekao je Konjević.

On je naveo da za sada nije bilo riječi o finansijskoj konstrukciji, a ukoliko se tehnika bude pokazala, predstoji tender.

Konjević je najavio i modernizaciju sale u palati Bizanti jedne od najljepših u Crnoj Gori, za što je planirano izdvajanje oko 30.000 eura.

Sve skupštine će se snimati i biće omogućen pregled godinama unazad. Na poslu oko prenosa biće angažovano jedno lice iz skupštinske službe kao i informatički stručnjak. Nakon poboljšanja veze uz pomoć optičkog kabla, biće omogućeno i gledanje skupštinskog prenosa putem interneta.

Predstavnik "MikroVoka" Laslo Čomk je kazao da mu pričinjava čast što je u prilici da baš u Kotoru radi na uvođenju savremenog sistema. "MikroVoks" je vodeća firma te vrste u Mađarskoj gdje je pomenuti sistem ugradila na 180 lokacija.

"Skupštinu prati i sistem kamera koje fokusiraju govornika. Doprinosi transparentnsoti rada skupštine i informisanju građana. Sistem radi uz pomoć računara, omogućava prezentaciju rezultata glasanja, zaštitu zapisa, pregled na osnovu imena, vraćanje godinama unazad... Moguće je veoma kvalitetno ostvariti prenos na TV ili preko interneta“, kazao je Čomk.

U skupštinskoj sali pred svakim odbornikom je konferencijski mikrofon sa tastaturom za otvoreno, tajno ili poimenično glasanje, a rezultat je odmah vidljiv na displejima u sali koji se može sačuvati u EDTR-u.

Na video bimu se automatski ispisuju imena prisutnih odbornika, a cijeli rad prate kamere. Ton se digitalno, indeksirano zapisuje u kodiranom zvučnom formatu direktno na računaru i arhivira.

Bonus video: