Rođačke i partijske veze najbolje "rade": Korupciju niko ne prijavljuje

Svega četiri pisane prijave stigle su na adresu Ministarstva, od čega je jedna procesuirana sudskim organima
0 komentar(a)
mladi, fakultet, Foto: Luka Zeković
mladi, fakultet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2012. 01:28h

Besplatni telefon za prijavu slučajeva korupcije u obrazovanju Ministarstva prosvjete i sporta za više od godinu dana nije zazvonio ni jednom. Besplatna telefonska linija otvorena je sredinom januara prošle godine kako bi građani prijavljivali slučajeve korupcije, ali je oni izgleda nijesu prepoznali kao mogućnost da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti u toj oblasti.

Svega četiri pisane prijave stigle su na adresu Ministarstva, od čega je jedna procesuirana sudskim organima. Kako su "Vijestima" kazali iz tog vladinog resora, nakon nadzora Odjeljenja prosvjetne inspekcije jedna prijava je upućena sudskim organima, dok je za tri ustanovljeno da su neosnovane.

"Jedna prijava se odnosila na nezakonit rad osobe zaposlene na mjesto bibliotekara škole, dvije na nezakonit rad direktora ustanova prilikom prijema radnika po konkursima. Prijava koja je procesuirana sudu odnosila se na više različitih nezakonitosti u radu profesora jedne srednje škole" kazali su iz Ministarstva.

Na pitanje “Vijesti” da li je bilo prijava koje su se odnosile na davanje novca zaposlenima u obrazovanju za određene usluge, iz Ministarstva su odgovorili da se jedina prijava koja je procesuirana sudu, između ostalog, odnosila i na primanje novca.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: