Kako je Semir Kardović osvojio "ljepotu koja ostavlja bez daha"

Pogled koji se odatle pruža fascinira i nemoguće je upiti svu ljepotu koja se vidi i prenijeti je riječima, priča planinar za "Vijesti"
254 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 17:56h

Stajao sam na vrhu Island pik i divio se Ama Dablamu, Lo Ceu, Makalu i mnogim drugim vrhovima koji ostavljaju bez daha. Pogled koji se odatle pruža fascinira i nemoguće je upiti svu ljepotu koja se vidi i prenijeti je riječima. U tom trenu zaboravio sam napor koji sam uložio da dođem do vrha, loše vrijeme, hladnoću i prepustio se uživanju u ljepoti mog prvog himalajskog vrha.

Ovako počinje priča jednog od najboljih crnogorskih alpinista Semira Kardovića, člana PSK Hajla iz Rožaja, koji je prije par dana osvojio 6.189 metar visok himalajski vrh Island pik u rejonu Everest.

Ekspediciju Island pik organizovao je “Extreme summit team” iz Beograda, a Kardović je jedini učesnik iz Crne Gore.

Prvi susret sa Everestom, Loceom i Ama Dablamom

U dane dok su se na Himalajima pripremali za završni uspon, ekipa je prošla kroz Phakdigu, Namče bazar, Tengboče, Dingboče, a glavni bazni kamp bio im je Čukung.

Na aklimatizacione uspone su išli iz Dingbočea i Čukhunga, a nakon tih uspona, dvije noći proveli su u baznom kampu smještenom na oko 5000 metara.

“Prvih dana vrijeme je bilo loše, kiša je lila svakog dana oko podneva, što je uobičajeno za ovo doba godine, a onda se stabilizovalo i pratilo nas je sunčano vrijeme, do dan pred sam uspon kada nas je u baznom kampu zahvatila mećava i snijeg. To nas je malo uplašilo, jer je te noći trebalo da krenemo na završni uspon. Oko ponoći vrijeme se stabilizovalo i razvedrilo, pa smo u 1:30 krenuli ka vrhu. Staza koja vodi od baznog kampa veoma je strma i rizična, naročito noću. Hoda se stijenama koje se lako obrušavaju i mogu povrijediti i vas i druge koji idu iza ili ispod vas, a zbog najmanje neopreznosti možete veoma lako skliznuti sa staze i pasti u ambis dubok nekoliko stotina metara”, priča Kardović.

Namche Bazar

Divio sam se ljepoti

Tokom noći planinari koji su čeonim lampama sebi osvjetljavali put, morali su se nositi i sa velikom hladnoćom, a svitanje im je olakšalo uspon.

Pauzu na završnom usponu ekipa je napravila kad su stigli do fiksnog užeta, tu su zakačili žimare (penjalice), a onda ih je čekao teži dio uspona, penjanje uz 50 odsto strm led.

Za petnaest dana, koliko je trajalo osvajanje ovog vrha, planari su prepješačili oko 200 km.

Za petnaest dana, koliko je trajalo osvajanje ovog vrha, planari su prepješačili oko 200 km, a najviše ih je iscrpljivalo to što se non-stop moralo ići gore-dolje.

Kardović kaže da je taj dio posebno težak zbog visine na kojoj organizam ne funkcioniše kao obično. Vođa ekspedicije bio je Dragan Jaćimović iz beogradskog “Extreme summit teama”, a Kardović kaže da je ekipu veoma profesionalno odveo do vrha, bez i najmanje greške. Sa njima u grupi bio je i Šerpas Tashi, čije je zaduženje bilo da brine o fiksnim užadima.

Povratak

Everest sljedeći cilj

Osvajanje ovog himalajskog vrha dio je priprema za osvajanje Everesta koje Kardovića očekuje uskoro, ako se za to steknu uslovi, jer su takve ekspedicije izuzetno skupe. Prije Everesta planirao je da pokuša osvojiti neki vrh iznad 8000 metara, a najveći su izgledi da to bude Manaslu na Himalajima.

On je prva osoba iz Rožaja koja se uputila ka Himalajima, a na vrh koji je osvojio prije njega nije bio niko iz Crne Gore.

On će Island pik upisati u planinarsku knjižicu u kojoj su pored crnogorskih vrhova, upisani i značajni svjetski vrhovi.

U februaru prošle godine osvojio je najviši vrh planinskog lanca Anda, 6.962 metra visoku Akonkagvu koja je najviši vrh Južne Amerike, a u avgustu 2010. godine uspio je da se popne na Materhom, na švajcarskim Alpima, visok 4.478 metara, koji je jedan od najteže osvojivih vrhova u Evropi i svijetu.

Galerija

Bonus video: