Naši pomorci na "Nuadi" ostaju bez goriva i struje

“Nuada” i njena posada prošle su godine nekoliko mjeseci proveli u toj egipatskoj luci na Crvenom moru, bez goriva, hrane i vode na brodu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 18:19h

Trojica crnogorskih pomoraca sa grčkog teretnjaka „Nuada“, prvi oficir palube Uroš Vuković, upravitelj stroja Borislav Samardžić i prvi oficir stroja Branislav Vujović u sve su težoj situaciji u egipatskoj luci Suez, gdje se nalaze već skoro mjesec dana, očekujući da im brodovlasnik, grčka kompanija “Electra Maritime” iz Pireja, isplati oko 130.000 dolara koliko im duguje za plate.

“Naš advokat još nije uspio da formalno pokrene postupak sudske zapljene i prodaje broda radi namirenja naših potraživanja. U sve smo težoj situaciji i izgleda da nam se opet ponavlja drama koju smo prije oko pola godine već preživjeli u Safagi”, kazao je “Vijestima” u telefonskom razgovoru upravitelj stroja “Nuade” Borislav Samardžić.

“Nuada” i njena posada prošle su godine nekoliko mjeseci proveli u toj egipatskoj luci na Crvenom moru, bez goriva, hrane i vode na brodu, dok su se gomilali dugovi grčkog brodovlasnika prema članovima posade, agentu i ostalim povjeriocima.

“Nuada” i njena posada prošle su godine nekoliko mjeseci proveli u toj egipatskoj luci na Crvenom moru, bez goriva, hrane i vode na brodu.

Nakon toga bi, po povratku u Suez, dobili ostatak novca i konačno se iskrcali sa broda na kome borave još od decembra 2010. godine. Grčki brodar je, međjutim, iznevjerio datu riječ i našim pomorcima, koji su početkom aprila sa “Nuadom” ponovno stigli u Suez, nije isplatio ostatak dugovanja.

Bez pasoša

“Stanje je sve teže jer smo ostali skoro potpuno bez zaliha goriva, a time i bez struje na brodu. Agregate uključujemo samo povremeno i vrlo kratko, tek toliko da dopunimo baterije na mobilnim telefonima i u laptopu. I dalje smo bez pasoša koje su nam nakratko bili vratili, a onda opet oduzeli, obrazlažući da im trebaju da bi nam izdali takozvane shore pass, odnosno dozvole za odlazak na obalu. Ni dozvole ni pasoše, međutim, do danas nijesmo dobili, pa smo na brodu kao u pravom zatvoru”, kazao je Samardžić, dodajući da su i zalihe hrane na brodu na izmaku, a grčki brodar i njegov agent u Suezu, koji takođe polaže pravo na dio broda, sada svoje međusobne probleme pokušavaju da riješe preko leđa pomoraca sa “Nuade”.

On je dodao da su kolege i on “prepušteni sami sebi, jer nas izgleda niko ne može, ili ne želi ni pokušati zaštititi”.

On je dodao da su kolege i on “prepušteni sami sebi, jer nas izgleda niko ne može, ili ne želi ni pokušati zaštititi”.

On je dodao da će predstavnik Međunarodnog sindikata pomoraca i transportnih radnika ITF iz Port Saida pokušati da im makar izdejstvuje dobijanje shore passa, kako bi mogli izaći na obalu i kupiti nešto hrane. Nadaju da će se u rješavanje agonije koju naša tri državljanina mjesecima preživljavaju u Egiptu napokon odlučnije uključiti i crnogorska diplomatija.

Bonus video: