Crnogorci malo znaju o EU

Dokumentarni film “Evropa u mom gradu” sniman u Godinju, Njegušima, Herceg Novom i Ulcinju
80 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.04.2012. 15:17h

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer ocijenio je da je najveći problem u procesu pristupanja EU nedovoljna informisanost koja kod građana izaziva strah i negativan stav o evropskoj zajednici.

Da je slična situacija i u Crnoj Gori pokazao je dokumentarni film “Evropa u mom gradu” koji je prezentovan u Centru za građansko obrazovanje CGO. Maurer je na prezentaciji poručio da pristupni proces zemlje EU možda izgleda jednostavno, ali je zapravo suprotno.

Najznačajniji politički, ali i društveni cilj Crne Gore je pristupanje EU.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević objasnila je da projekat “Evropa u mom gradu” teži povećanju stepena razumijevanja i podrške procesu pristupanja EU kroz stvaranje uslova za kvalitetnije učešće u javnim debatama.

“Najznačajniji politički, ali i društveni cilj Crne Gore je pristupanje EU. Ali ovaj proces ostaje još u značajnoj mjeri nedovoljno poznat našim građanima i građankama i više se na njega gleda kao na neku magiju koja će djelovati sama od sebe, nego na zahtjevan i kontinuiran individualni i institucionalni angažman”, kazala je ona.Uljarević je dodala da je uspostvaljanje vladavine prava najbintiji uslov i temeljna vrijednost, a lista standarda koje će naše institucije, domaćinstva i građani morati da usvoje krajnje je izazovna.

“Mi moramo ozbiljno shvatiti obim konkretnih zahtjeva koji stoji pred Crnom Gorom na putu da postane utemeljeno prosperitetna i razumijeti da to nije spisak koji treba štrikirati radi EU nego način izgradnje državnog sistema koji počiva na vrijednostima dostojnim čovjeka”, poručila je ona.

“On prikazuje i stresan raskid sa tradicijom sa jedne i glamurozan čin pristupanja EU sa druge strane”, kazao je on.

Kako je rekao, “film je obojen koloritom mentalitetskih karakteristika autentičnih podneblja, a sastoji se od percepcija strahova, predrasuda, ali i nada crnogorskih građana o integracijama i razotkriva koliko zapravo ne znamo”. Film je sniman u Godinju, Njegušima, Herceg Novom i Ulcinju.

“On prikazuje i stresan raskid sa tradicijom sa jedne i glamurozan čin pristupanja EU sa druge strane”, kazao je on.

Dokumentarni film “Evropa u mom gradu” snimljen je u okviru istoimenog projekta, koji CGO realizuje u saradnji sa Centrom za monitoring (CEMI) iz Podgorice i Građanskim inicijativama (GI) iz Beograda, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i konfinasiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Bonus video: