Ko je kriv za potonuće rashodovanog vojnog broda?

DSM-514 je zbog dotrajalih limova na oplati, dobio prodor vode u desni od svoja dva trupa
429 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 14:20h

Rashodovani desantni splav-minopolagač DSM -514 „Ćuk“ Mornarice Vojske Crne Gore potonuo je prije skoro mjesec dana na svom vezu u pristaništu bivše kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru, a Ministarstvo odbrane i dalje ćuti o razlozima potonuća broda i odgovornosti za to što se desilo.

DSM-514 je zbog dotrajalih limova na oplati, dobio prodor vode u desni od svoja dva trupa, pa je more naplavilo desnu strojarnicu i polupotopilo ovaj katamaran koji se već godinama nalazi na „mrtvom vezu“ u Kumboru.

Društvo DSM-514 „Ćuku“ tamo prave takodje rashodovani vojni brodovi – lučki remorker LR-72 i vodonosac PV-17, a tu je stacionirana i plovna dizalica LDI-18 koja je još uvijek u operativnoj upotrebi u Odredu za spašavanje Mornarice VCG.

Ministarstvo odbrane do danas još nije odgovorilo na pitanja u vezi potonuća brodsa DSM-514, a koja su mu „Vijesti“ uputile još 3 aprila. Od resora koji odnedavno vodi nova ministarka Milica Pejanović-Đurišić nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega je došlo do potonua broda i ko je za to odgovoran, da li je i ko tim povodom u MCG snosio odgovornost i kako je kažnjen, odnosno o čijem će trošku, kada i na koji način biti izvadjeno potonulo plovilo.

Pokretala ga dva mercedesa

Inače, desantni splav-minopolagač DSM-514 je dvotrupni brod punog deplasmana 222 tone, dug je 25,5, šitrok 13,7 a gaz mu iznosi 1,5 metara. U Mornarici je služio za prevoz vojnika i tereta, odnosno polaganje morskih mina.

Pokretala su ga dva „mercedes“ dizel motora ukupne snage 600 konja, a bio je naoružan sa 2 topa kalibra 20 mm. DSM-514 jedan je iz serije od dvadesetak dvotrupnih barži tog tipa koje su za bivšu JRM građene pedesetih godina pršlog vijeka u Puli,a dobar dio tih brodova kasnije je prodavan u civilistvo gdje većina njih i dan-danas plovi pregrađena u trajekte ili radna plovila.

Potonuće ovog broda dodatni je signal da u MCG stvari stoje veoma loše i da bi napokon neko trebao da odgovara zbog stanja u koje je doveden ovaj vid oružanih snaga.

Inače, DSM-514 je kao i svi ostali ratni i pomoćni brodovi koji su povučeni iz operativne upotrebe MCG, bio u veoma lošem i zapuštenom stanju ali je Mornarica i dalje bila odgovorna za njegovo čuvanje i održavanje makar u plutajućem stanju.

Potonuće ovog broda dodatni je signal da u MCG stvari stoje veoma loše i da bi napokon neko trebao da odgovara zbog stanja u koje je doveden ovaj vid oružanih snaga.

Inače, u svakoj ratnoj mornarici svijeta, prilikom svakog oštećenja ili uništenja ratnog ili pomoćnog broda organizuje se zvanična istraga i ispituje odgovornost komandanta dotičnog plovila, čak i u slučaju kada je brod u ratu izgubljen ili oštećen zbog evidentnih dejstava neprijatelja, a kamoli kada u miru vojni brod potone „sam od sebe“ na vezu pod kontrolom vojske.

Potonuće DSM-514 najnoviji je u nizu incidenata koji, uz opšte urušavanje borbene gotovosti, opremljenosti i kadrovsko osipanje, karakteriše Mornaricu VCG od kada je na njenom čelu aktuelni komandant, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović.

Kapetan Bulatović nije želio da komentariše ovaj događaj.

Opširnije u štampanom izdanju Vijestima, 25. aprila

Galerija

Bonus video: