Vučinić: Znam da je tako, ali evo ti otkaz

“Vučinić mi je doslovce rekao da se slaže sa svim što sam napisao u tekstu, ali da mi daje otkaz. Rekao mi je “Znamo i ti i ja da je to tako, ali nećeš raditi emisiju”
674 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 08:50h

Direktor nezavisne televizije “Montena” Đuro Vučinić u ponedjeljak je dao otkaz uredniku emisije “Oči u oči” Marku Novakoviću zbog autorskog teksta objavljenom u “Vijestima” u kojem je kritikovao Demokratsku partiju socijalista (DPS) i propale privatizacije u Crnoj Gori.

Vučinić je Novakoviću otkaz dao preko telefona, poručujući mu da je takav njegov tekst bruka za televiziju i ne priliči nikom ko ima veze sa “Montenom ”. On je rekao da je zaprepašćen odlukom bivšeg direktora, ali da ga zbog toga neće tužiti.

“Nemam namjeru da tužim televiziju u kojoj sam proveo tolike godine, iako sam strašno razočaran. Možda sam negdje duboko u sebi znao da se to sprema, jer sam napisao četiri autorska teksta. Morao sam to da uradim, jer sam procijenio da i van “Montene ” treba da se čuje moje izvorno mišljenje”, kazao je Novaković “Vijestima”.

U tekstu “E, sram vas bilo”, koji je objavljen u “Vijestima” u ponedjeljak, Novaković je analizirao saopštenje DPS-a u kojem je navodeno da je ta partija zaslužna što je Crna Gora “postala Luksemburg na Balkanu”. On je u tekstu ocjenio da nijesu tačne tvrdnje da su svi kritičari režima istovremeno i protiv države.

Novaković tvrdi da se i ranije nije slagao sa Vučinićem oko uređivačke politike “Montene” i da je, nakon što direktora nije uspio da ubijedi u svoju viziju rada, odlučio da napusti televiziju

Prije Novakovića, kolumne u “Vijestima” bile su povod da bez posla ostane i bivši novinar Javnog servisa Marko Milačić. TVCG nije htjela da mu produži ugovor nakon oštrih kritika na račun vlasti.

Novaković tvrdi da je u tekstu iznio lični stav koji, kao novinar, nije mogao pokazivati kao urednik u emisiji “Oči u oči”. Nakon spornog teksta, kako tvrdi, Vučinić mu je rekao da je napisao užasno loš tekst kojim je “nagrdio i upropastio televiziju”.

(klikni da uvećaš)

“Vučinić mi je doslovce rekao da se slaže sa svim što sam napisao u tekstu, ali da mi daje otkaz. Rekao mi je “Znamo i ti i ja da je to tako, ali nećeš raditi emisiju”.

Vučinić potvrdio da je Novakoviću uručio otkaz zbog teksta u “Vijestima”

Vučinić je potvrdio da je Novakoviću uručio otkaz zbog teksta u “Vijestima”, pojašnjavajući da njegova televizija ne može dozvoliti da joj novinari iznose političke stavove. On je kazao da niko od njega nije tražio da otpusti Novakovića, već da je to uradio jer je objavljeni tekst jednostran.

“Kako može neko iz “Montene” da razgovara sa različitim strankama, ako je orijentisan protiv jedne stranke. Moramo jednako tretirati i vlast i opoziciju, i ne može “Montena” dozvoliti da se sa njene katedre iznose stavovi na jednu stranu. To je angažovano novinarstvo”, kazao je Vučinić.

Prema istraživanju Centra za građansko obrazovanje, u protekla tri mjeseca, nezavisna televizija “Montena” dobila je 20.000 eura za promociju aktivnosti ministarstva na televizijskim i radio-stanicama. Ta televizija, najviše je dobila iz državnog budžeta na reklamiranje Vlade, od čega je 18.000 za reklamiranje platilo Ministarstvo saobraćaja.

Na pitanje smatra li da je otkaz Novakoviću gušenje slobodne misli zaposlenih u “Monteni ”, Vučinić je rekao da nije bilo drugog načina da se ogradi od političkih stavova bivšeg urednika.

“Ne mogu ja da izađem u emisiju i da kažem da ovo što Marko priča nema veze sa televizijom. Ja neću da mi neko ovakvim stavovima zatvori put. Da mi iz neke partije kažu - marš tamo neću ti nikad u emisiju doći. Što će to meni”.

Novaković tvrdi da se i ranije nije slagao sa Vučinićem oko uređivačke politike “Montene” i da je, nakon što direktora nije uspio da ubijedi u svoju viziju rada, odlučio da napusti televiziju.

Na primjedbu da je zbog stava novinara ukinuo najgledaniju emisiju na televiziji, Vučinić je kazao da tok šou “Oči u oči” nije gledan kao nekada

“Nešto mu se to nije dopadalo, ali sam se ja branio da kao nezavisni intelektualac imam pravo na stav, iako je to izlizana fraza. Znao je da to nema nikakve veze sa vođenjem emisije na televiziji”, kazao je Novaković, upozoravajući da je otkaz doživio kao udar na slobodnu misao.

“Ako je to slobodna misao, loše nam se piše. Ako se tako kontrolišu slobodoumni ljudi, onda je to užas ”, kazao je on.

Kod mene ne može da bude angažovanog novinarstva

Na primjedbu da Novaković i kao novinar ima pravo da javno iznosi lični stav, Vučinić je kazao da on nije imao pravo na iznošenje političkih stavova jer ga javnost povezuje sa “Montenom”.

“Težina je to za nas. Iako nisam član neke stranke, i ja imam političke stavove, ali neću da se deklarišem za koju sam partiju. Pogledajte kako vi radite. To je angažovano novinarstvo, i to se iz aviona vidi”, kazao je Vučinić, navodeći da mu nikada nije bio važan rejting, već profesionalizam u njegovoj televiziji.

“Vi imate pravo da radite to što radite i ja se sa mnogo vaših stavova slažem, ali ja to u “Monteni ” neću da radim”.

Na primjedbu da je zbog stava novinara ukinuo najgledaniju emisiju na televiziji, Vučinić je kazao da tok šou “Oči u oči” nije gledan kao nekada.

“Nekad je bila najgledanija, iako se gleda i sad. Kada raščistim između štete i koristi, tako sam odlučio".

Galerija

Bonus video: