U Bijeloj instaliran novi softver navigacionog simulatora

Novi softver navigacionog simulatora može vjerno simulirati ponašanje u plovidbi čak 486 različitih tipova brodova pri različitim meteo-uslovima
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 13:00h

U Pomorskom trening centru "Azalea" u Bijeloj završena je instalacija novog softvera navigacionog simulatora "Navi trainer professional 5000 – version 5.25". To je trenutno najsavremeniji navigacioni simulator u svijetu i drugi takvog tipa koji se uvodi u jedan pomorski trening centar u Evropi.

Prema riječima trening menadžera u "Azalei" Srećka Tripovića, novi softver navigacionog simulatora može vjerno simulirati ponašanje u plovidbi čak 486 različitih tipova brodova pri različitim meteo-uslovima, od malog lučkog remorkera do mega-kruzera "MSC Lirica".

Novi softver navigacionog simulatora može vjerno simulirati ponašanje u plovidbi čak 486 različitih tipova brodova pri različitim meteo-uslovima

Ovaj trening centar je osnovan prije deset godina sa prvenstvenom namjenom da radi tzv. in house programe obuke za pomorce koji plove na brodovima renomirane japanske kompanije “Mitsui OSK Line” sa kojom “Azalea” sarađuje. U međuvremenu se kvalitetom obuke i tehničkim mogućnostima, jer spada u red najopremljenijih centara takve vrste u Evropi, nametnuo i na tzv. slobodnom tržištu.

"Trenutno je odnos 60 prema 40 odsto u korist programa koje radimo za tržište u odnosu na obuke koje radimo za “Mitsui”. Naši polaznici su pomorci iz Crne Gore, gotovo svih države Evrope, Japana i nekoliko zemalja Južne Amerike", istakao je Tripović.

"Azalea" radi i ukrcaj naših pomoraca na brodove tankerske flote "Mitsuia", a posebno značajno je to što ukrcava mlade pomorce sa završenom srednjom školom ili fakultetom na tzv. kadeturu, odnosno obavezan pripravnički staž u trajanju od godinu dana.

Sa tim programom počelo se 1997. godine sa samo po jednim kadetom palube, odnosno stroja, da bi se u posljednjih par godina broj mladih pomoraca iz Crne Gore koji dobijaju priliku da kadeturu odrade na japanskim supertankerima za prevoz sirove nafte ili nešto manjim tankerima za preradjevine, ustalio na oko 30 do 60 zavisno od raspoloživih slobodnih mjesta na brodovima.

Jedan od Mitusievih tankera na kojima plove naši pomorci

"Azalea" trenutno naše pomorce ukrcava na ukupno 39 "Mitsuievih" tankera nosivosti od 41 do 163 hiljade tona.

U toku je novi konkurs za prijavljivanje zaintereosovanih mladih pomoraca koji medjutim, da bi dobili priliku da se ukrcaju, moraju proći nekoliko krugova rigorozne selekcije i dokazati personalu "Azalee" da su spremni da zadovolje visoke kriterijume "Mitsuia", a posebno da sebe vide kao karijerne pomorce koji se tom profesijom namjeravaju baviti dugo i doći do najviših zvanja u toj struci.

Bonus video: