Konačno 117 radnika KAP-a može u penziju

Vlada prebijanjem dugova uplatila doprinose za 117 bivših radnika Kombinata aluminijuma
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 18:28h

Vlada Crne Gore riješila je problem 117 bivših radnika Kombinata aluminijuma kojima neodgovorni poslodavac nije blagovremeno uplatio u Fond penzijsko-invalidskog osiguranja milion eura doprinosa po osnovu benificiranog radnog staža za posljednjih šest godina.

"Sve je završeno i već od ponedjeljka se mogu obratiti Fondu PIO" saopštio je juče "Vijestima" predstavnik državnog kapitala u bordu KAP-a Nebojša Dožić.

Kako "Vijesti" saznaju u Vladi novac za uplatu zaostalih doprinosa biće obezbijeđen na način što će država preusmjeriti dio novca od povraćaja PDV-a KAP-u i nešto od Fonda zdravstva prema Fondu PIO, tako da će bivši radnici već početkom naredne sedmice moći da konačno dobiju dugoočekivana rješenja.

Dvodnevni protest i blokada glavnog ulaza u aluminijumsku kompaniju stotinjak bivših radnika KAP-a okončali su prošlog mjeseca nakon što im je u Ministarstvu ekonomije obećano da će njihov problem biti riješen do 20. aprila.

U informaciji o trenutnoj situaciji u KAP-u i problemu bivših radnika, koju je Vlada juče usvojila, navedeno je da je Vlada 300 hiljada uplatila Fondu PIO na osnovu refundacija zarada zaposlenih za vrijeme bolovanja koje je trebala da uplati KAP-u, a da je 712 hiljada uplaćeno od povraćaja PDV-a koji je trebao pripasti KAP-u.

Bonus video: