"Nijesmo platili račun za vodu pet mjeseci, zato što ga ne dobijamo"

PR "Vodovoda" Nataša Novaković, kazala je da ne isključuju potrošače sa dugovanjima do 100 eura
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 15:43h

Stanovnici Zabjela požalili su da je Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" od ponedjeljka počelo sa isključivanjem vode svim potrošačima koji imaju neplaćene račune više od 50 eura, a imaju svoj vodomjer.

"Nas su isključili i zaista nismo platili račun pet mjeseci, ali zato jer ga i ne dobijamo, to ih nije omelo da nas isključe bez ikakvog upozorenja. Puno ljudi iz komšiluka žalilo se na visoke račune, ali oni to nisu uzeli u obzir i ako im je objašnjeno da im u posljednja dva mjeseca dolaze nenormalno veliki računi. Nismo sigurni da li po zakonu oni smiju uopšte da isključuju korisnike sa vodovodne mreže ili treba da rješavaju to sudskim putem", kazao je "Vijestima" jedan od mještana Splitke zgrade na Zabjelu.

PR "Vodovoda" Nataša Novaković, kazala je da ne isključuju potrošače sa dugovanjima do 100 eura.

Ona je istakla da je dug građana prema "Vodovodu" 5,5 miliona i da su isključili od početka godine 735 potrošača, 242 kada je privreda u pitanju, 296 domaćinstava-kuća i 197 stanara.

"Tuženo je od početka godine 1.472 potrošača, a najveći dužnici su AD "Plantaže", RTCG, tehnički fakultet, KBC i Dom učenika i studenata. Svim velikim potrošačima koji imaju velike račune poslali smo opomene pred utuženje ili isključenje. Jedino gdje nemamo pravo zakonski da isključujemo su stanari u zgradama sa zajedničkim vodomjerima gdje je procenat naplate od 18 do 28 posto. U takvim situacijama utužujemo zbog toga što nemamo zakonsko pravo da isključujemo zbog potrošača koji plaćaju", kazala je Novaković.

Prosječan račun za vodu 12 eura

Kako je saopštila, prosječni račun za mart u domaćinstvima je oko 12 eura, ističući da nije tačno da su veliki računi dolazili potrošačima prethodnih mjeseci.

"U martu je bilo oko 20 reklamacija građana zbog velikih računa. Izdamo oko 55.000 računa mjesečno a broj reklamacija u odnosu na broj računa za prethodne mjesece iznosi svega 0,4 procenta", dodala je Novaković.

Galerija

Bonus video: