Pohod na Himalaje: Semir Kardović se javio sa 4.000 metara

On je na svom facebook profilu napisao da su juče pješačili iz Namče Bazara do Tingbočea, kao i da ih danas i sjutra očekuju lakše ture
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 11:04h

Crnogorski alipinista Semir Kardović član PSK Hajla iz Rožaja koji je sa ekipom Extremme summit teama krenuo u osvajanje Island Peak 6189 metara visokog vrha u regionu Everest, na Himalajima na prvom je aklimatizacionom usponu.

Ekipa je trenutno u Penbočeu na 4000 metara, odakle se Kardović jutros javio.

On je na svom facebook profilu napisao da su juče pješačili iz Namče Bazara do Tingbočea, kao i da ih danas i sjutra očekuju lakše ture.

"Pozdrav svima sa sa 4000 mnv iz Penbočea. Juče smo pješačili iz Namče Bazara do Tingbočea šest i po sati i odvalili nekih 800 metara visinske razlike, jer smo išli gore dolje, da bi danas do ovdje imali lakšu turu od 2 sata.

I sjutra nas očekuje lakši dan od nekih 3 sata hoda do Dingobočea. Malo nas vrijeme zeza i u popodnevnim satima svaki dan nam kiša pada, ali zato ujutru imamo prelijep pogled na Everest, Loče i Ama Dablam koji se cijelo vrijeme nadvijaju nad nama", napisao je Kardović.

"Vremenski uslovi na Himalajima nisu zadovoljavajući, danima pada kiša,a ekipu očekuje višednevno pješačenje kroz Khumbu dolinu i aklimatizacioni usponi na vrhove Nangar Tsanf 5.100 m i Chukung Ri 5.500 m. Završni uspon planiran je za 20. april, mada će to zavisiti od vremenskih prilika, kazao je za "Vijesti" Kardović.

On je jedini crnogorski alpinista u ekipi i prvi iz Rožaja koji se uputio ka Himalajima.

Galerija

Bonus video: