Udruženje mladih sa hendikepom će tužiti Osnovni sud ako ne izgradi rampe

Pozivajući se upravo na zakon, Danijela Vušurović, kao korisnik invalidskih kolica, tužila je Opštinu Nikšić
123 pregleda 0 komentar(a)
Danijela Vušurović, Foto: Ivan Petrušić
Danijela Vušurović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.04.2012. 09:17h

To što prošle nedjelje Danijela Vušurović, osoba sa invaliditetom, nije mogla da prisustvuje sopstvenom suđenju u Osnovnom sudu u Nikšiću, jer ta zgrada i dalje nema pristupnu rampu, u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore osudili su i ocijenili da se radi o aktu diskriminacije i povrede dostojanstva.

Iz Udruženja su zbog toga uputili dopis predsjedniku Osnovnog suda Radu Perišiću, kojim su ga upoznali sa cijelom situacijom i tražili da hitno reaguje.

Danijeli, koja je prošlog petka sa još nekoliko prijatelja ostala pred stepeništem suda, saslušanje je pomjereno za 23. maj, i to, prema odluci sudije Jasmina Hajdarpašića, na mjestu gdje to njoj bude odgovaralo.

“Smatramo da bi ovakav vid pristanka tužilje na saslušanje, takođe, značio povredu principa ljudskih prava: dostojanstva, nediskriminacije, jednakosti...”, stoji u reagovanju koje je izvršna direktoricia UMHCG Marina Vujačić uputila Perišiću.

Ona je pozvala na pronalaženje kompromisnog rješenja, kako bi “obje strane bile zadovoljene”.

“Veoma nam je jasno da je do maja izuzetno kratak rok da bi se preuzele sve potrebne radnje i Sud učinio pristupačnim, međutim prenosimo Vam spremnost tužilje da se održi ročište u maju na drugom mjestu, ukoliko do tada preuzmete potrebne radnje i započnete prilagođavanje objekta na način što ćete nam dostaviti pisani dokument kojim se potvrđuje i precizira namjera prilagođavanja: idejno rješenje izgradnje rampe/lifta, fizički vidljiv početak radova... a što će biti završeno do kraja 2012. godine. U suprotnom, bićemo prinuđeni da otklanjanje ove očigledne diskriminacije, zbog nepristupačnosti zgrade suda, tražimo sudskim putem, tj. podnošenjem tužbe za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Vujačić.

Vujačić je prošle nedjelje istakla da im nije namjera da po svaku cijenu tuže Osnovni sud , iako bi to svakako mogli, jer u članu 18 Zakona o diskriminaciji i članu 8 Zakona o diskriminaciji osoba sa invaliditetom, jasno stoji da nedostupnost objekata i površina u javnoj upotrebi predstavlja diskriminaciju.

Pozivajući se upravo na zakon, Danijela Vušurović, kao korisnik invalidskih kolica, tužila je Opštinu Nikšić, nakon što je 10. oktobra prošle godine pala sa opštinskog stepeništa i povrijedila se. U tom trenutku Opština još nije imala sagrađenu prilaznu rampu.

Vujačić je dodala da je cilj reagovanja da odgovorne pozovu na razgovor, te da u svakom slučaju traže samo poštovanje propisa.

Od Perišića juče nije bilo moguće dobiti odgovr na reagovanje koje je uputio UMHCG, pošto nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Bonus video: