Planinar Semir Kardović krenuo na Himalaje

Kardović je prva osoba iz Rožaja koja se uputila ka Himalajima, a na vrh na koji se namjerio popeti do sada se nije zavijorila crnogorska zastava
268 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 07:25h

Jedan od najboljih crnogorskih aplinista Semir Kardović član PSK “Hajla” iz Rožaja kreće u Nepal, gdje će pokušati da osvoji 6.189 metara visok vrh Himalaja, Island pik.

Ekspediciju Island pik organizuje "Extreme summit team" iz Beograda, a Kardović je jedini iz Crne Gore u desetočlanoj ekipi.

Oni danas iz Beograda lete put Turske odakle će nastaviti ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa prema Nepalu. Po planu će iz Katmandua letjeti u Luklu nakon čega ih čeka višednevno pješačenje kroz Khumbu dolinu do baznog kampa i aklimatizacija na vrhovima Nangar Tsang 5.100m i Chukung Ri 5.550m. Do baznog kampa planinari će spavati po selima i lokalnim lodževima, a u baznom kampu biće u šatorima. Iznad Khumbu doline kroz koju prolaze uzdiže se najviši vrh na svijetu – Mont Everest 8.848 m.

Kardović je prva osoba iz Rožaja koja se uputila ka Himalajima, a na vrh na koji se namjerio popeti do sada se nije zavijorila crnogorska zastava. On je provobitno planirao da ove godine pokuša da osvoji najviši vrh Sjeverne Amerike, Denali visok 6.194 metara ali je zbog organizacijskih problema i "gužve" koja se tamo očekuje promijenio plan.

"Veliki broj ekipa najavio je uspon na Denali ove godine. Iz Crne Gore trebalo je da idu tri ekipe, ja, kolege iz PSK “Javorak” i Visokogoraca,ali ja sam odustao zbog organizacijskih problema. Zbog tih problema odabrao sam Island pik koji je jop jedan vrh u mojim pripremama za Everest. Naša ekspedicija traje oko osam sati, a povratak do baznog kampa oko četiri sata", kazao je Kardović.

"Jedva krenuo"

Njega su ispred Turističe organizacije Rožaje u petak ispratile kolege iz TO, članovi kluba, porodica, prijatelji, a na put je kaže "jedva krenuo".

"Najgore je što pored fizičkih priprema planinar mora da se brine o svemu drugom. Ovo su skupe ekspedicije i u ovoj krizi sam jedva uspio da skupim pare za odlazak. Bilo je nekih obećanih donacija, ali u posljednjem momentu su otkazali pa sam morao da se snalazim. Ipak, krećem i želim da na jedan od himalajskih vrhova, a to je za početak Island pik, iznesem zastavu svog grada i svoje države", kazao je on.

Kardović se godinama uspješno penje na sve crnogorske planine, učesnik je gotovo svih zimskih pohoda na naše ali i planine u okruženju, a u planinarskoj knjižici ima upisane i značajne svjetske vrhove. U februaru prošle godine osvojio je najviši vrh planinskog lanca Anda, 6.962 metra visoku Akonkagvu koja je najviši vrh Južne Amerike, a u avgustu 2010. godine uspio je da se popne na Materhorn,na švajcarskim Alpima, visok 4.478 metara, koji je jedan od najteže osvojivih vrhova u Evropi i svijetu.

Ovogodišnji uspon i odlazak na Himalaje dio je priprema za uspon na najviši vrh svijeta prema kojem bi Kardović, ako sve bude po planu, uskoro trebalo da se uputi.

Okružen divovima

Na Island pik prvi su se popeli članovi čuvene britanske ekspedicije u kojoj su ser Edmund Hilari i Tenzing Norgej izvršili uspješan uspon na Mont Everest. Član te ekspedicije Erik Šipton vrh je nazvao Island pik, a novo ime ovaj vrh dobio je 1983. godine kada su ga nazvali Imja Tse, no lokalno stanovništvo ga i danas naziva starim imenom.

Ovaj vrh okružen je vrhovima-divovima Lhotse 8.501 metara i Nuptse 7.861metar, dok se sa vrha vide još dva vrha preko 8.000 metara, Cho-Oyu 8.201 m i Makalu 8.463 m.

Galerija

Bonus video: