Kolašin: Nekome smeta da đaci dobiju računare uoči izbora

Odluku o kupovini računara jednoglasno je donijela kolašinska Skupština i to je prvi put da polumaturanti dobijaju poklon od lokalne uprave
54 pregleda 1 komentar(a)
lap topovi, Foto: Shutterstock
lap topovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2018. 20:21h

Podjele laptop računara svim kolašinskim polumaturantima najvjerovatnije se neće biti uoči izbora, jer uprave škola odbijaju da dostave spiskove đaka.

U lokalnoj upravi u kojoj je DPS opozicija tvrde da još nijesu dobili spisak učenika devetog razreda prema kojem bi podijelili laptopove.

Iz Ministarstva prosvjete četiri dana nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto škole nijesu dostavile spiskove i da li će ustanove prihvatiti da se računi podijele 23. i 24. maja kako je ranije planirano, svega nekoliko dana uoči izbora zakazanih za 27. maj.

Saopštili su da “još čekaju odgovore od kolega iz osnovnog obrazovanja”.

Odluku o kupovini računara jednoglasno je donijela kolašinska Skupština i to je prvi put da polumaturanti dobijaju poklon od lokalne uprave.

Iz Opštine kažu da im je na prvu molbu da im se dostavi spisak učenika devetog razreda, iz škola odgovoreno da još ne znaju koji će đaci uspješno završiti osnovno školovanje, jer je kraj školske godine za njih 18. maj, a nakon toga slijedi i sjednica nastavničkog vijeća.

Iz Opštine su potom ponovo tražili i od Ministarstva prosvjete i od direktora škola spisak svih učenika devetog razreda, jer je, kako su pojasnili, predviđeno da računar dobiju svi polumaturanti, bez obzira na uspjeh.

Predložili su da ceremonija bude 23. ili 24. maja i odgovor još čekaju.

Kako objašnjavaju u izvršnoj vlasti, “da bi se izbjegla nepotrebna politizacija događaja, a zbog blizine lokalnih izbora, dodjeli računara polumaturantima prisustvovaće svi odbornici lokalnog parlamenta”.

Navode da bi uručivanje bilo organizovano van školskih ustanova, odnosno u Centru za kulturu.

Iz Opštine tvrde i da je odluka o podjeli računara na kraju školske godine donesena mnogo prije nego što su raspisani lokalni izbori.

Podsjećaju da je SDP, jedan od konstituenata izvršne vlasti, predlagao zajedničko održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora.

Iz koalicije Demokratski front (DF) - Socijalistička narodna partija (SNP) saopštili su da je kupovina laptopova polumaturnatima pokazatelj da budžet žele da usmjere prema javnom interesu svih građana.

“Ne želimo da vjerujemo da se radi o pokušaju opstrukcije rada lokalne uprave od strane prosvjetne ustanove. Ovakav vid sabotiranja ne priliči nijednoj zajednici, društvu, pojedincu, a tek ustanovi gdje se uče i stiču znanja. Činjenica da se školska godina završava 18. a lokalni izbori održavaju 27. maja apsolutna je slučajnost, jer lokalna uprava mora da radi svakog dana u godini nevezano za održavanje izbora”.

Apelovali su na škole da “politiku ostave za mjesto i vrijeme gdje se i kada o tome govori, a da racionalnije i šire sagledaju društvena pitanja i na njih adekvatno odreaguju”.

Bonus video: