Ko je kriv za povrede Danijele Vušurović?

Prošle godine pokušala da u zgradi opštiine Nikšić obavi posao zbog kojeg je došla, pri izlasku je u kolicima pala sa stepenika i povrijedila se
253 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 20:35h

Kad je krajem prošle godine Danijela Vušurović, osoba sa invaliditetom, pokušala da u zgradi opštine Nikšić obavi posao zbog kojeg je došla, pri izlasku je u kolicima pala sa stepenika i povrijedila se.

Ona je potom pokrenula tužbu zbog diskriminacije, jer opština u tom trenutku nije imala pristupnu rampu iako je to zakonom strogo precizirano.

Suđenju koje je za petak bilo zakazano Danijela međutim nije prisustvovala jer, da paradoks bude veći, ni Osnovni Sud u Nikšicu nema potrebnu rampu, pa je ostala ispred suda i kako je kazala, opet doživjela diskriminaciju.

"Samim tim što ne mogu da uđem kao svaki drugi građanin narušena su moja prava, prije svega jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu kretanja. Meni su na ovaj način narušeni dostojanstvo i ponos“, ogorčeno je prokomentarisala Danijela.

Tako je ona ostala uskraćena za pravdu zbog, kako kaže, nebrige upravo onih institucija koje dijele pravdu i donose propise.

"Imamo zapravo dobre zakone koji se uopšte ne primjnenju u praksi. Još od 2008 godine obaveza javnih ustanova je da osobama sa invaliditetom omoguće pristup zgradama i jednaka prava kao i ostalim gradađima", kazala je Danijela.

Ona je 10. oktobra prošle godine pala sa opštinskog stepeništa i pored toga što je bila sa drugaricom koja joj je uzalud pokušala pomoći. Prisjeća se nezgodnog pada nakon kojeg je zadobila rasjekotine po licu, povrede glave i ruke.

"Pala sam na beton i udarila glavom" ispričala je Danijela koja je inače i izvršna direktorica Udruženja Mladih sa Hendikepom Nikšić.

Pola godine kasnije Danijela nije mogla sve ovo ispričati na sudu. Ipak prvo ročište je održano saslušanjem svjedoka. Njena zastupnica, inače advokatica Centra za Antidiskriminaciju, Daliborka Knežević, kazala je da ce Danijelino saslušanje biti odgođeno za maj i i to na mjestu gdje njoj bude odgovaralo.

"Važno je da je sudija jasno iskazao spemnost da se ovakvoj situaciji u potpunosti prilagodi"", objasnila je Knežević.

Ona je dodala da je, pozivajući se na zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, podnijela tužbu kojom se od Opštine Nikšić zahtijeva nadoknadu štete od 10. 000 eura.

Galerija

Bonus video: