Raste interesovanje za udobne fotelje u Savjetu EKIP-a

Prethodni konkurs je poništen jer je i raspisan i zaključen u vrijeme trajanja vanrednog stanja pa je postojala mogućnost da neko nije bio informisan i nije mogao da se prijavi
0 komentar(a)
Radivoje Nikčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radivoje Nikčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.03.2012. 08:01h

Na ponovljeni konkurs za dva mjesta u Savjetu Agencije za elektronske komunikacije (EKIP), uz pet kandidata sa prethodnog, poništenog konkursa, prema infromacijama “Vijesti” iz Skupštine, prijavilo se još pet novih.

U sekretarijatu Administrativnog odbora, koji je nadležan za proceduru izbora, “Vijestima” je rečeno da medijima, bez saglasnosti šefa tog tijela Radivoja Nikčevića, ne mogu davati informacije, pošto je postupak u toku.

Nikčević se juče oglušio na telefonske pozive i poruku, pa “Vijesti” nijesu uspjele da dobiju zvaničnu informaciju ko su novi kandidati i kada će biti sjednica odbora na kojoj će se izabrati dva kandidata koje treba da imenuje Skupština.

Na prethodni konkurs osim Ane Radonjić i Milice Vukotić, kojima je jedan mandat u savjetu istekao prije četiri mjeseca, prijavili su se i Danijela Papić, Dejan Jovanović i Predrag Boljević.

Prethodni konkurs je poništen jer je i raspisan i zaključen u vrijeme trajanja vanrednog stanja pa je, kako je rečeno, postojala mogućnost da neko nije bio informisan i nije mogao da se prijavi.

Član odbora Koča Pavlović na prošloj sjednici tražio je da mu se dostavi pisano objašnjenje o stavu stručne službe da Milica Vukotić ispunjava uslov petogodišnjeg iskustva.

Tada je rečeno da se Vukotićevoj u iskustvo računa i to što je kao ekonomista pisala o tržištu telekomunikcija.

"Tražio sam da mi dostave pisano objašnjenje gdje su prepoznali to iskustvo, koji su to angažmani kada su i koliko trajali. To objašnjenje još nijesam dobio”, kaže Pavlović.

Zakon budućem članu savjeta ostavlja mogućnost da otkloni konflikt interesa prije ulaska u Savjet. Za konkurs je to eliminatorni uslov pa bi neko prvo morao da napusti posao pa da konkuriše

Da neko drugi unaprijed odabere podobne kandidate a skupštinska većina samo podigne ruke i da je izbor i te kako dirigovan, potvrđuje jedan od uslova konkursa.

Ako se bude kruto poštovao neobični uslov konkursa vezan za konflikt interesa, nijedan stručnjak, koji radi kod mobilnih operatera, neće moći ni da bude kandidat za člana Savjeta, odnosno neće moći ni da bude u igri. Konkurs računa sa kandidatom za člana, a u zakonu piše da član Savjeta ne može biti neko ko je u konfliktu interesa, odnosno ima vlasnička ili neka druga prava u operatorima elektronskih komunikacija.

Drugim riječima, zakon budućem članu savjeta ostavlja mogućnost da otkloni konflikt interesa prije ulaska u Savjet. Za konkurs je to eliminatorni uslov pa bi neko prvo morao da napusti posao pa da konkuriše.

EKIP godinama unazad privlači pažnju javnosti zbog sumnjivih investicija milionske vrijednosti i zbog visokih plata.

Bonus video: