U Tivtu otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje

Centar posjeduje dvije multifunkcionalne učionice, prateće sadržaje za profesionalnu rehabilitaciju za doktora medicine rada, radnog terapeuta i tehnologa
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 18:54h

U dijelu stare zgrade Opštine Tivat, u Ulici Luke Tomanovića, svečano je otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje.

Inicijatori osnivanja Centra su Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZP), Opština Tivat i Centar za obrazovanje i trening - “ZOPT” iz Podgorice, koji će i upravljati novom ustanovom u Tivtu.

Centar posjeduje dvije multifunkcionalne učionice, prateće sadržaje za profesionalnu rehabilitaciju za doktora medicine rada, radnog terapeuta i tehnologa, a svečanom otvaranju su, pored čelnika lokalne uprave i ZZP Crne Gore, prisustvovali i predstavnici tivatske privrede.

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš podsjetio je i da Opština Tivat već ima uspješan projekat zapošljavanja pripravnika u saradnji sa ZZP, pa je lani 40 pripravnika iz Tivta kroz taj projekat odradilo pripravnički staž, a ove godine će to biti slučaj sa još 48 svršenih visokoškolaca.

Kankaraš je najavio i da će lokalna uprava 2. aprila, u saradnji sa ZZP, ZOPT-om, slovenačkim „Papilotom“ i kompanijom „Best“, ozvaničiti početak projekta obuke trenera za nezaposlene u dijelu pisanja projekata za IPA programe.

Kankaraš je najavio da će lokalna uprava 2. aprila, u saradnji sa ZZP, ZOPT-om, slovenačkim „Papilotom“ i kompanijom „Best“, ozvaničiti početak projekta obuke trenera za nezaposlene

Direktor ZOPT-a Slaven Ćipranić naglasio je da taj provajder ima veliko iskustvo u sprovođenju projekata za profesionalnu rehabilitaciju teže zapošljivih lica, kao i da je do sada ZOPT sproveo više projekata za osposobljavanje nezaposlenih za rad u građevinarstvu, turizmu i poljoprivredi, kao i veliki broj obuka za sticanje znanja iz informatike, stranih jezika i drugih poslovnih vještina.

Naglašavajući da je donesen Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, kojim je stvoren pravni okvir za realizaciju programa podsticanja bržeg zapošljavanja lica sa preprekama i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, direktor Biroa rada Herceg Novi Stevo Lazarević je istakao da će otvaranjem novog Centra u Tivtu biti stvoreni znatno bolji uslovi za uspješnije aktivnosti sa nezaposlenim koji spadaju u tu kategoriju.

“Gotovo 35 odsto nezaposlenih osoba u našim evidencijama su lica koja se teže zapošljavaju. To su osobe koje imaju različite zdravstvene i socijalne probleme.

Mi smo, kao društvo, obavezni da damo više da izađu na tržište rada“, poručila je direktorica ZZP Crne Gore Vukica Jelić.

Galerija

Bonus video: