Šaranović ostao ispred suda jer nema ulaza za invalidska kolica

Bilo je zakazano pripremno ročište povodom tužbe koju su podnijele EKVISTA i LGBT protiv univerzitetskog profesora Slobodana Radonjića
101 pregleda 0 komentar(a)
saranovic, Foto: Luka Zeković
saranovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.03.2012. 16:18h

Izvršni direktor NVO Centar za antidiskriminaciju EKVISTA Milan Šaranović umjesto da zastupa tu organizaciju povodom tužbe zbog diskriminacije LGBT osoba, ostao je da sjedi ispred zgrade Osnovnog suda.

Za vrijeme pripremnog ročišta, Šaranović je ostao napolju, jer prilaz tom objektu nije nepristupačan za osobe sa invaliditetom.

Iz tog razloga, on je pozvao predsjednika suda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi se bez daljeg odlaganja napokon obezbijedila pristupačnost tog suda za osobe s invaliditetom:

“Postojeće stanje predstavlja drastičnu diskriminaiciju i kršenje ljudskih prava osoba s invaliditetom, posebno kada se ima u vidu da sudska zaštita predstavlja ključni mehanizam zaštite prava svih građana”.

U Osnovnom sudu bilo je zakazano pripremno ročište povodom tužbe koju su podnijele EKVISTA i LGBT Forum Progres zbog diskriminacije protiv univerzitetskog profesora Slobodana Radonjića zbog njegovih stavova objavljenih u dnevnoj novini “Dan“.

Dvije organizacije tužile su Radonjića koji se prije godinu dana oglasio ličnim saopštenjem u kojem je iznio niz kvalifikacija i stavova na račun pripadnika LGBT osoba.

Bonus video: