Najviše stanova u Podgorici, najmanje u Plužinama

"Najmanji porast gradnje u periodu između dva popisa zabilježen je u Cetinju 1,8 odsto, a najveći u Budvi 82,9 odsto", kazali su iz Monstata
0 komentar(a)
Blok 5, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Blok 5, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.03.2012. 14:18h

U Crnoj Gori, prema podacima sa prošlogodišnjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, ima ukupno 314.700 stanova, od čega se 23,1 odsto nalazi u Podgorici, a svega 0,7 odsto u Plužinama.

Iz Monstata je saopšteno da najviše stanova ima u Podgorici 72.690, a najmanje u Plužinama 2.120.

"Od ukupnog broja stanova, 79 odsto su za stanovanje, 20 odsto za sezonsko korišćenje, a jedan odsto za obavljanje djelatnosti", kazali su iz Monstata i dodali da za manje od jedan odsto stanova nema podatka o načinu korišćenja.

Oni su objasnili i da se nastanjeni stanovi koriste samo za stanovanje ili se u njima pored toga obavlja i neka djelatnost, dok prazni mogu biti privremeno nenastanjeni ili napušteni.

Nastanjeni stanovi čine 76 odsto ukupnog broja onih za stalno stanovanje, dok se na privremeno nenastanjene i napuštene odnosi 21 odsto, odnosno tri odsto. U gradskim naseljima se nalazi 56 odsto ukupnog broja stanova u Crnoj Gori, dok je preostalih 44 odsto u ostalim naseljima.

"Najmanji porast gradnje u periodu između dva popisa zabilježen je u Cetinju 1,8 odsto, a najveći u Budvi 82,9 odsto", kazali su iz Monstata.

Oni su dodali i da je u periodu između dva popisa broj stanova porastao 27 odsto. Broj stanova za stalno stanovanje povećan je 20 odsto, za sezonsko korišćenje 53 odsto, a za obavljanje djelatnosti povećani 51 odsto.

Iz Monstata su podsjetili da su popisom stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je obavljen u periodu od 1. do 15. aprila prošle godine, bili obuhvaćeni stanovi

za stalno stanovanje, bez obzira da li su u vrijeme popisa bili nastanjeni ili nenastanjeni. Popisom su obuhvaćeni i stanovi za odmor i rekreaciju, oni koji se koriste u vrijeme sezonskih radova u poljoprivredi, ali i za obavljanje neke djelatnosti.

Popisane su, kako je objašnjeno, i prostorije i objekti koji nijesu namijenjeni za stanovanje, ali su u vrijeme popisa korišćeni u tu svrhu.

Bonus video: