Sporazum o vazdušnom transportu pospješuje saradnju Crne Gore i SAD-a

"Nadam se da će ovaj Sporazum otvoriti vrata nekim novim kompanijama da dođu i investiraju u Crnu Goru", kazala je Braun
0 komentar(a)
Su Kej Braun Andrija Lompar, Foto: Luka Zeković
Su Kej Braun Andrija Lompar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.03.2012. 13:08h

Sporazum o vazdušnom transportu, koji su potpisali predstavnici vlada Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) trebalo bi, kako je saopšteno, da poboljša saradnju u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Sporazum su potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar i američki ambasador, Su Kej Braun.

Braun je ocijenila da Sporazum pokazuje kako Crna Gora i SAD imaju dobro i značajno partnerstvo.

"Ovaj ugovor čini Crnu Goru 105. zemljom koja je potpisala Sporazum o otvorenom nebu sa SAD-om. Očekujemo da će ovo otvoriti više mogućnosti za putovanja i pospješiti trgovinske veze između dvije zemlje", navela je Braun.

Ona je kazala da je jedan od ciljeva da se poveća broj američkih kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

"Nadam se da će ovaj Sporazum otvoriti vrata nekim novim kompanijama da dođu i investiraju u Crnu Goru", kazala je Braun.

"Mislimo da će aerodromi u Tivtu i Podgorici dobiti šansu da zajedno sa drugim aerodromima na prostoru Balkana naprave ponudu koja bi bila atraktivna za avio prevoznike iz SAD-a", naveo je Lompar

On je naveo da to uključuje odlaske i dolaske u Crnu Goru preko trećih zemalja i punu slobodu u obavljanju svih transportnih operacija vezanih za terete i uspostavljenje direktnih linija bez ograničenja i barijera.

"Sporazum nudi mogućnost za pospješivanje saradnje između operatera u civilnom vazduhoplovstvu u obavljanju linijskog i čarter saobraćaja", dodao je Lompar.

On je rekao da SAD imaju potpisan taj sporazum sa praktično svim zemljama Evropske unije (EU).

"Nakon potpisivanja Sporazuma nadamo se da će prevoznici u vazduhoplovstvu dobiti podsticaj kako bi počeli otvaranje linija", naveo je Lompar.

On je objasnio da je Sporazumom definisano pitanje kod-šeringa, odnosno davanja mogućnosti avio prevoznicima određenim od vazduhoplovnih vlasti dvije države, da u skladu sa komercijalnim potrebama, mogu zaključivati takve aranžmane da i avio prevoznik iz treće države može zakupiti dio kapaciteta vazduhoplova koji saobraća na redovnoj liniji između Crne Gore i SAD-a.

"Opredijelili smo se za ovu slobodu, zato što za SAD, kao veliku zemlju, Balkan predstavlja jedno područje i mislimo da će aerodromi u Tivtu i Podgorici dobiti šansu da zajedno sa drugim aerodromima na prostoru Balkana naprave ponudu koja bi bila atraktivna za avio prevoznike iz SAD-a", naveo je Lompar.

On je kazao da je dogovoreno da se dozvoli američkim prevoznicima u civilnom vazduhoplovstu da dođu u Crnu Goru i preko Zagreba, Ljubljane, Beograda. Dok bi crnogorski avio prevoznik to mogao da uradi preko Kanade.

"SAD kod potpisivanja ovakvih sporazuma imaju visoke standarde sigurnosti i bezbjednosti, što znači da su naši aerodromi zadovoljili te standarde. A nakon ovog Sporazuma očekujemo intenziviranje saradnje u oblasti avio saobraćaja", kazao je Lompar.

Bonus video: