Ozrinići više puta po nekoliko sati bez struje

“U drugom slučaju kvar na dalekovodu ‘Ozrinići’ uzrokovali su loši vremenski uslovi u 19,26h. Ekipa je izašla na teren i djelimično sanirala kvar, pa je tokom noći bez napajanja ostalo osam trafostanica i preko 400 korisnika. Kompletan dalekovod je pušten u pogon sledećeg dana u 13,23h”
94 pregleda 0 komentar(a)
Struja, sijalica, Foto: Shutterstock
Struja, sijalica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2018. 11:43h

Mještani nikšićkog naselja Ozrinići, u protekle dvije sedmice, nekoliko puta su po više sati bili bez električne energije, jednom čak i 20 sati.

„Kao da živimo u srednjem vijeku. Prvi put smo bez struje bili deset sati, drugi put 20 sati, a treći put, prije dva dana, nekoliko puta u toku dana po pola sata–sat. Zvali smo Distribuciju i svaki put dobili isti odgovor – kvar na dalekovodu“, kazao je „Vijestima“ jedan od mještana.

Prema njegovim riječima mještani su stekli utisak da je kvar na dalekovodu izgovor za svaki nestanak električne energije, pa se pitaju da li su dalekovodi u toliko lošem stanju da se često kvare i jesu li uvijek tako veliki kvarovi da im za popravku treba po desetak i više sati.

„Pitamo se kome da naplatimo pokvarene uređaje. Da ih tužimo ne možemo jer se više puta pokazalo da su država u državi i da im niko ništa ne može. Imaju monopol i izgleda da mogu da rade šta hoće“, kazali su mještani.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su odgovorili “Vijestima” da je “usljed izuzetno loših vremenskih uslova praćenih intezivnim atmosferskim pražnjenjima” na 10kV dalekovodu “Ozrinići” došlo do oštećenja 28.aprila i 3 i 13.maja, kao i da frekvencija prekida u napajanju sa pomenutog dalekovoda ne odskače u odnosu na prosjek. Kako su istakli u slučaju prekida nastalih usljed loših vremenskih uslova najveći problem predstavlja lociranje kvara, a postupak je dodatno otežan ukoliko na istom dalekovodu ima više kvarova, što je prethodnih dana i bio slučaj.

“Ukoliko do prekida dođe u večernjim satima, radovi se, zbog otežanog lociranja i sanacije usljed smanjene vidljivosti i bezbjednosti zaposlenih, moraju odložiti”, saopštili su iz CEDIS-a.

Što se tiče kvara koji se dogodio 28.aprila u 22,25 časova dalekovod je pušten u pogon u 23,45 osim trafostanice “Pac Polje” sa koje se napaja 59 korisnika, a na kojoj je kvar saniran sledećeg dana u 08,26h.

“U drugom slučaju kvar na dalekovodu ‘Ozrinići’ uzrokovali su loši vremenski uslovi u 19,26h. Ekipa je izašla na teren i djelimično sanirala kvar, pa je tokom noći bez napajanja ostalo osam trafostanica i preko 400 korisnika. Kompletan dalekovod je pušten u pogon sledećeg dana u 13,23h”.

U nedjelju, 13.05. maja u 13,55h nevrijeme praćeno intezivnim grmljavinskim procesima uzrokovalo je ispad pomenutog dalekovoda “Ozrinići” i nakon otklanjanja pojedinačnih oštećenja on je parcijalno puštan u rad, dok je u 18,27h “kompletno područje, koje se napaja sa ovog dalekovoda bilo uredno snabdjeveno električnom energijom”.

I juče je dio Ozrinića bio bez struje od deset do 15 časova a razlog su, kako je objavio Cedis, “planirani radovi na mreži”.

Za tekuću godinu u planu je 30 hiljada eura vrijedna rekonstrukcija 10kV dalekovoda “Ozrinići – Bršno”, kao i zamjena transformatora u trafo-stanici 10/0,4kV “Ozrinići – Prlo” (oko 6.700 eura).

“Definitivne rokove nije zahvalno komunicirati zbog niza okolnosti sa kojima se u CEDIS-u suočavamo, a koje usporavaju realizaciju investicija u planiranim vremenskim okvirima, a odnose se na prostorno planska dokumenta, imovinsko-pravne odnose i procedure javnih nabavki”.

Svaki korisnik distributivne mreže, istakli su iz CEDIS-a ima pravo na podnošenje zahtjeva za utvrđivanje i naknadu štete, a detaljan opis postupka podnošenja zahtjeva, kao i proceduru za sprovođenje postupka po zahtjevima za naknadu štete, može se naći na njihovom sajtu.

Bonus video: