19 godina od zločina u Štrpcima

"Oni koji su odgovorni za zločin, gle čuda i dalje spokojno spavaju. Režim u Crnoj Gori na drzak način i dodatno je povrijedio i žrtve i porodice otetih", rekao je Vesković
0 komentar(a)
strpci, Foto: Bosnjaci.net
strpci, Foto: Bosnjaci.net
Ažurirano: 26.02.2012. 16:03h

Danas se navršava 19 godina od zločina u Štrpcima i kako je saopštio predsjednik Demokratske zajednice Muslimana-Bošnjaka Crne Gore (DZMBCG) Rifat Vesković "postoji zločin, postoje žrtve a izvršilaca nema".

"Igra sa dušama žrtava i bolom i patnjom njihovih najbližih se nastavlja. Nema kraja ćutnji o zločinu u Štrpcima. Oni koji su zločin pripremili, izvršili i oni koji znaju za izvršioca i nalogodavce i dalje ćute. A zašto bi i progovorili o svojim nedjelima i sami sebe osudili?", pita Vesković.

Prema njegovim riječima nalogodavci i izvršioci ovog zločina i dalje su "gospodari naših života i naših sudbina".

"Teško je očekivati da se onaj koji je direktno involviran u ovaj zločin sam suoči sa prošlošću i prizna svoju krivicu. I zato nema istine o Ismetu, Esadu, Ilijazu, Fehimu, Šeću, Rifatu, Jusufu, Senadu, Halilu, Zvjezdanu, Rasimu, Fikretu, Fevziji, Nijazimu, Muhedinu, Safetu, Džaferu, Ademu i Tomu...I nakon toliko godina odzvanja jeziva tišina iz voza "671". Režimi u Crnoj Gori i Srbiji nijesu učinili ništa da se sazna istina o zločincima". rekao je Vesković.

Uzalud tragaju

Porodice otetih i ubijenih putnika, kako je dodao, uzaludno tragaju, da barem kosti svojih najmilijih nađu i pohrane po ljudskim običajima.

"Ovakav monstruozan zločin ne može se svesti samo na dvojicu počinilaca", saopštile su Žene u crnom

I kao što tog februarskog dana 1993. niko nije imao da ih zaštiti u kobnom vozu od zlikovaca koji su ih brutalno oteli, on navodi, da ni danas niko neće da rasvijetli ovaj zločin.

"Nema volje, poštovanja prema žrtvama. Nema čojstva "čuvenog crnogorskog" a zaborav i prašina polako prekrivaju i ovaj zločin. Paćenici neka vam je "Rahmet duši i počivajte u miru"", poručuje Vesković.

Žene u crnom: Kazniti odgovorne

Organizacija Žene u crnom zatražila je da se kazne svi odgovorni za otmicu civila iz voza u Štrpcu .

"Pripadnici jedinice Osvetnik iz sastava Vojske Republike Srpske, predvođeni Milanom Lukićem, oteli su ih, pretukli, ubili i kod Višegrada bacili u Drinu", navode Žene u crnom i najavljuju da će sjutra obilježiti tu tragediju stajanjem na ulazu u beogradsku željezničku stanicu.

Za taj zločin osuđen je samo Nebojša Ranisavljević, u Crnoj Gori, na 15 godina zatvora. Lukić je zbog stravičnih zločina nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu i Istočnoj Bosni od 1992. do 1994. godine osuđen u Haškom tribunalu na doživotni zatvor, navodi se u saopštenju.

"Ovakav monstruozan zločin ne može se svesti samo na dvojicu počinilaca", saopštile su Žene u crnom.

Bonus video: