Crnogorski pomorci se odrekli februarske plate i otišli kućama

Trojica pomoraca posljednjih mjesec i po dana živjeli su u nehumanim uslovima na albanskom trajektu "Adriatica King" u luci Drač
187 pregleda 0 komentar(a)
adriatica king, Foto: Žarko Vujović
adriatica king, Foto: Žarko Vujović
Ažurirano: 24.02.2012. 19:30h

Trojica crnogorskih pomoraca sa albanskog trajekta "Adriatica King" pristali su da prihvate posljednju poinudu svog poslodavca da im u najvećj mjeri izmiri neisplaćena potraživanja, pa su na ruke dobili zarade za decembar i januar, ali su se morali pismeno odreći svojih potraživanja za februar.

To je “Vijestima” potvrdio prvi oficir Žarko Vujović, ističući da su ih "bukvalno ucijenili, ali smo mi to morali prihvatiti zbog teške situacije u kojoj smo se nalazili".

"Dobili smo pare koje su nam dugovali za decembar i januar i evo već se ukrcavamo u taksi koji će nas vratiti kući u Crnu Goru", kazao je Vujović, dodajući da se njegove kolege i on zahvaljuju "Vijestima" i ambasadi Crne Gore u Tirani na pomoći koja im je pružena da riješe problem sa albanskim poslodavcem.

Trajekt koji ima neispravan pogon, već sedam mjeseci nalazi se vezan u nekadašnjem starom remontnom zavodu "Kurum Durres"

Trojica pomoraca iz Bara, prvi oficir palube Žarko Vujović (52), komesar Darko Dobrković (49) i treći oficir stroja Zvezdan Tanović (42) posljednjih mjesec i po dana živjeli su u nehumanim uslovima na albanskom trajektu "Adriatica King" u luci Drač, a tri mjeseca nijesu primili plate.

Trajekt, kapaciteta 400 putnika i 75 članova posade, koji ima neispravan pogon, već sedam mjeseci nalazi se vezan u nekadašnjem starom remontnom zavodu "Kurum Durres", a posljednjih nešto više od mjesec dana najnužnija posada koja je ostala na brodu živi u izuzetno teškim uslovima, jer na brodu nema ni struje ni vode.

Čuturić je naglasila da je agencija "Mercur& Co" u stalnom kontaktu sa Vujovićem, Dobrkovićem i Tanovićem, brodarom, ali i crnogorskom ambasadi u Tirani.

"Gazda im je nudio da im odmah isplatu decembarsku platu, a da ostatak od pola januarske plate dobiju kasnije kada se iskrcaju sa broda, što oni nijesu prihvatili"

Ipak, kako je kazala, posada tog broda, iako ne plovi, šest mjeseci je redovno primala platu, doduše sa zakašnjenjem od mjesec dana.

"Tako su u januaru ove godine, kada su našim pomorcima isticali ugovori a oni tražili da se iskrcaju, iz "Albaninan Ferriesa" njima bili dužni platu za decembar i dio januara. Gazda im je nudio da im odmah isplatu decembarsku platu, a da ostatak od pola januarske plate dobiju kasnije kada se iskrcaju sa broda, što oni nijesu prihvatili. Iz kompanije smatraju da će u najskorije vrijeme biti u mogućnosti da im isplate ne samo to, već i plate za drugi dio januara i februar, koji su oni proveli na brodu, iako su im ugovori istekli ranije, pa ja vjerujem da će to biti isplaćeno u narednih nedjelju dana", kazala je Čuturić.

Ona je rekla da, za razliku od "Adriatice King", drugi trajekt kompanije "Albanian Ferries", brod "Adriatca Queen", redovno plovi na liniji Drač-Bari-Drač i zarađuje, pa će vlasnik od tog novca isplatiti i dugovanja našim pomorcima.

"Adriatica Queen” stopiran u Bariju

Vujović, Dobrković i Tanović su “Vijestima” rekli da je, po pomorskim propisima, vlasnik broda dužan da posadi plati svaki provedeni dan na brodu, čak i ako ona ne radi, kao i troškove repatrijacije.

"Napominjemo i da je kompanijin drugi brod, "Adriatica Queen" stopiran u luci Bari još prije mjesec dana zbog istih i sličnih razloga. Međutim, Bari se nalazi u Italiji, a mi smo tu gdje jesmo", kazala su "Vijestima" trojica naših pomoraca, uz napomenu da oko toga što im se dešava ne žele polemisati sa bilo kime, "a posebno ne sa gospođom Čuturić".

"Ipak je ona pravnica i direktor jedne ugledne agencije", zaključili su Vujović, Dobrković i Tanović.

Bonus video: