Povrće poskupjelo zbog snijega

Prodavci na Zelenoj pijaci žale se da narod slabije kupuje voće i povrće, a, kako kažu, jedino kupuju oni koji su prinuđeni kao što su penzioneri
0 komentar(a)
pijaca, Foto: Luka Zeković
pijaca, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2012. 16:22h

Sniježno nevrijeme koje je napravilo veliku štetu na plastenicima u Golubovcima i Malesiji odrazilo se na cijenu zelenog povrća na Zelenoj pijaci u “Gintašu”.

Domaći karfiol se na Zelenoj pijaci mogao kupiti za dva eura, dok mu je cijena prije sniježnog nevremena bila euro i po. Zelena salata može se kupiti za 2,5, a prije je koštala 1,5 eura.

Za kilogram kupusa treba izdvojiti 60 centi, dok je prije nevremena cijena bila 40 centi.

Kilogram raštana koštao je od 1,3 do dva eura, a prije je trebalo izdvojiti euro.

Prodavci na Zelenoj pijaci žale se da narod slabije kupuje voće i povrće, a, kako kažu, jedino kupuju oni koji su prinuđeni kao što su penzioneri.

"Penzioneri obično kupuju po dva krompira ili glavicu luka. Snijeg je napravio štete i poljoprivrednim proizvođačima i nama jer smo prinuđeni da podignemo cijene. Seljak mora da podigne cijene povrća, nažalost, to je viša sila", kazala je Jolanda Krstović.

Kako kaže Rizo Hamzić, snijeg je malo poremetio proizvođače, ali nema narod da kupuje, pogotovo penzioneri kojih nema na pijaci, iako je bila penzija.

"Kad nema narod para, cijene idu dolje, a sve što imamo, paradajz, pipun za koji treba izdvojiti jedan euro po kilogramu, je uvozno iz Makedonije, Grčke, Turske. Paprika košta dva eura kao i prije jer godinama rađa dobro, ali mnogi su nabavili robu iz inostranstva koju ne mogu da prodaju jer narod nema para ni da se hrani", rekao je Hamzić.

Ljubinka Janketić kaže da prodaje ima kako kad, a najviše se kupuje krompir i šargarepa, to što nije poskupjelo.

"Poskupio je zeleniš, blitva i spanać koji su se ranije mogli kupiti za 1-1,5 eura, a sad koštaju od 2,5 do četiri eura. Zelena salata je malo više poskupjela, pa se sada može kupiti za 1,5 do tri eura za kilogram, a prije je bila oko jedan euro.

Krompir koji najviše prolazi sada košta 50 do 60 centi, a mladi se može kupiti za euro", istakla je Janketić.

Bonus video: