Godišnje oko 500 parova potraži pomoć zbog problema za plodnošću

Država za sada plaća dva pokušaja vantjelesne oplodnje, iako se već dugo govori da će i treći biti odobren
0 komentar(a)
vantjelesna oplodnja, Foto: Arhiva Vijesti
vantjelesna oplodnja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2012. 14:49h

Bolnice „Danilo prvi“ godišnje se za pomoć obrati oko 500 parova, ali se na osnovu toga ne može ocijeniti koliki je problem neplodnosti u Crnoj Gori, jer ne postoji prava evidencija, smatra načelnik Odjeljenja, Tatjana Motrenko-Simić.Prema njenim riječima, u protekle četiri godine Odjeljenju za humanu reprodukciju obratilo se oko dvije hiljade parova, s tim što, kako je navela, nijesu svi pacijenti kandidati za vantelesnu oplodnju (IVF).„Jedan deo se moze tretirati i drugim terapijskim procedurama, kao što su intrauterine inseminacije, stimulacija ovulacije tome slično. Do sada smo uradili oko hiljadu postupaka IVF-a“, kazala Motrenko-Simić.

Motrenko-Simić smatra da je „statistički je nesuvislo“ uspjeh računati po broju pacijenata koji se obrati

Neki se kasno javeMotrenko-Simić smatra da je „statistički je nesuvislo“ uspjeh računati po broju pacijenata koji se obrati, jer se jedan deo pacijenata javlja suviše kasno, kada niti jedna medicinska procedure ne može pomoći.„Takvi i ne uzale u nase postupke, kao ni oni pacijenti kojima je potrebna donacija jajnih ćelija ili sperme, što se kod nas još ne radi. Tako da se naši rezultati se računaju po onome što uradimo“, pojasnila je ona.

Motrenko-Simić je kazala da se, na osnovu njihovog iskustva, ne može ocijeniti koliko je problem neplodnosti, izražen u Crnoj Gori, i da li je on u porastu, jer prave evidencije nema i pacijenti se evidentiraju samo ako se jave.

Taj problem, kako je navela, imaju i mnogo razvijenije zemlje, tako da je prihvaćena okvirna stopa oko 15 odsto parova sa problemom fertilnosti.

Država za sada plaća dva pokušaja vantjelesne oplodnje, iako se već dugo govori da će i treći biti odobren.

Bonus video: