Dozvole sveštenicima u skladu sa Ustavom

Premijer je, kako se navodi, posebno naglasio da je ”neophodno poštovanje zemaljskih zakona”
0 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2012. 11:48h

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) zatražila je od premijera Igora Lukšića i Vlade da budu prekinute, kako navode, nezakonitosti i poniženja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da se riješi problem privremenih dozvola sveštenicima.

Mitropolit Amfilohije naveo je u otvorenom pismu Lukšiću da su u Mitropoliji neprijatno iznenađeni premijerovom izjavom u Pljevljima, povodom najavljenog “izgona sedmorice pravoslavnih sveštenika”.

Lukšić je tada izjavio ”da mora biti obezbijeđena određena registracija, nakon čega će sve biti u redu”, i da ”nije u pitanju registracija crkve kao vjerske zajednice već je riječ o registraciji pojedinih organizacionih djelova crkve da bi mogli ostvariti svoja prava”.

Premijer je, kako se navodi, posebno naglasio da je ”neophodno poštovanje zemaljskih zakona”.

"Sa čuđenjem Vas pitamo: koji to zakon, u konkretnom slučaju, ne poštuju MCP i ostale eparhije naše pomjesne crkve", kaže se u pismu Amfilohija Lukšiću, a s kojim je upoznat i predsjednik države Filip Vujanović.

Podsjeća se da važeći Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine, za koji, kako navode u MCP, Lukšić i njegova Vlada u Planu rada za ovu godinu tvrde da je ”vremenski i suštinski prevaziđen”, propisuje obavezu prijave, a ne registracije nadležnom državnom organu isključivo za novoformirane vjerske zajednice, to jest one koje formiraju građani nakon stupanja na snagu tog zakona.

Navodi se da je poznato da niko u Crnoj Gori, pa ni MCP i druge eparhije, nemaju obavezu da vrše radnje koje zakonom nijesu propisane.

"Vaša izjava je direktno u suprotnosti sa odgovorima Vlade na upitnik Evropske komisije u kojim je jasno navedeno da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) ”registrovana i djeluje u Crnoj Gori” (odgovor Vlade na dodatna pitanja iz poglavlja 23)", navodi se u Amfilohijevom pismu Lukšiću.

Ističe se da svojstvo Mitropolije i eparhija kao pravnih lica do danas potvrđuju brojna rješenja državnih organa o razvrstavanju djelatnosti, poreskom identifikacionom broju, kao i više pravosnažnih sudskih presuda.

"Sva ta dokumenta smo Vam ranije dostavili na uvid. Valjda Vam je poznato da MCP, kao i ostale eparhije naše pomjesne crkve u Crnoj Gori, kao ni u drugim državama, nije formirao niko od nas, današnjih građana Crne Gore", ukazao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da se svi istoričari i pravnici, bez obzira na svoja lična uvjerenja, slažu da je Episkopiju zetsku, potonju i današnju Mitropoliju i još dvije eparhije – zahumsku i budimljansku (današnje Zahumsko-hercegovačku i Budimljansko-nikšićku, a potom i Mileševsku), osnovao Sveti Sava 1220. godine, na prostoru današnje Crne Gore i šire od nje.

"One su tada osnovane i niko od nas pred Bogom, istorijom i svojom savješću nema pravo da iznova osniva crkvenu instituciju koja je osnovana i koja neprekinuto postoji 792 godine", smatra Amfilohije.

On je upitao kome i kako treba prijavljivati činjenicu, poznatu svima i svakome, da su MCP i druge tri episkopije SPC sa svojim brojnim manastirima i hramovima, osnovane i osnivane kroz vijekove, kao i crkvene opštine širom Crne Gore kojima je pravni subjektivitet priznavan i u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, i u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenac - Jugoslaviji i sve do nedavno.

Amfilohije je naveo da se crkva kojoj pripada apsolutna većina građana namjerava lišiti svoga vjekovnog subjektiviteta u trenutku kada se bliži kraju važnost Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica od 1977.godine, a time i prava na restituciju nepravedno oduzete crkvene imovine.

"Gospodine predsjedniče, dužni smo da Vas obavijestimo da, i pored ličnog uvažavanja sa naše strane, takve radnje nismo preduzeli i ne preduzimamo zbog toga što nemaju ustavnog i zakonskog osnova", kaže se u pismu.

U MCP-u, kako je naveo Amfilohije, nemaju ništa protiv činjenice da Vlada potpisuje ugovore sa manjinskim vjerskim zajednicama i nevladinim organizacijama koje, iako novoformirane, nijesu registrovane po zakonu na koji pozivaju MCP da se ”registruje”.

"Nemamo ništa protiv što ste potpisali ugovor sa Jevrejskom zajednicom, iako Jevreji nijesu evidentirani prema popisu stanovništva od 2011. godine (prema popisu od 2003. u Crnoj Gori je bilo svega 12 ili 0,002% Jevreja)", naveo je Amfilohije.

On je ukazao da prema zvaničnom obavještenju MUP-a Crne Gore od novembra 2011. godine ni Kotorska biskupija nije podnosila nikakvu prijavu, ali da to ne predstavlja nikakav problem da se sveštenicima i redovnicama te Biskupije - državljanima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Poljske uredno odobravaju privremeni boravci.

U MCP od Lukšića i njegove Vlade očekuju da učine sve što je u njihovim nadležnostima da se prekine sa “ovakvim nezakonitostima i poniženjima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

"A da se zlonamjerno, sa ideoloških i nacionalističkih razloga, izazvani problem privremenih boravišnih dozvola našim sveštenicima, monasima i vjerskim službenicima riješi na isti način kako je rješavan sve do nedavno i to u skladu sa Ustavom Crne Gore, evropskim zakonima i opštevažećim međunarodnim pravom",kazao je Amfilohije.

U MCP očekuju što skorije sklapanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, u duhu predloga koji je podnijet Vladi.

"Nadamo se da skoro polumilionska domaća Pravoslavna crkva, ugrađena u etos, biće i kulturu Crne Gore ima bar toliko prava koliko dvanaestočlana, po svemu poštovana, Jevrejska zajednica Crne Gore. Ne možemo vjerovati da će ona biti i ostati van zakona i to u godini kad sva Evropa i hrišćanski svijet obilježavaju 1700. godišnjicu Milanskog edikta cara Konstantina, kojim je data sloboda i zagarntovana imovina do tada proganjanoj hrišćanskoj crkvi", naveo je Amfilohije.

"Vaša izjava je u suprotnosti sa odgovorima Vlade na upitnik EK u kojim je navedeno da je SPC ”registrovana i djeluje u Crnoj Gori”, kaže Amfilohije

Krivokapić bi da nas liši vjekovnog subjektiviteta

Mitropolit Amfilohije je istakao da pravni subjektivitet Mitropolije i drugih pravoslavnih eparhija Pećke patrijašije, odnosno SPC, nijesu dovodili u pitanje čak ni osmanski, austro-ugarski i nacifašistički okupatori u Crnoj Gori.

"Kako se i kojim pravnim razlozima može objasniti istiniti podatak da je Ministarstvo unutrašnjih poslova do prije dvije godine, po Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica od 1977. priznavalo svojstvo pravnih lica Mitropoliji i drugim eparhijama, a uredno prijavljenim sveštenicima i monasima redovno, i to godinama unazad, odobravao privremeni boravak", upitao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, ta praksa je, mimo i protiv zakona, promijenjena tek nedavno, a zakon u tom dijelu nije ni mijenjan ni dopunjavan.

On je istakao da iza ocjena predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da ”Mitropolija predstavlja okupatorsku crkvu” koja je, navodno, ”uzrupirala državnu imovinu” i poziva da se, mimo zakona i bez zakonske obaveze, ”registrujemo” stoji namjera da se crkva kojoj pripada apsolutna većina građana liši svoga vjekovnog subjektiviteta.

Bonus video: