EPCG: Za dva dana ušteđeno je preko 2,5 miliona kWh

U prethodna dva dana EPCG uspjela da nadomjesti količine struje za pola dana
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 22:26h

Za 21 sat današnjeg dana (nedjelja) prosječna potrošnja struje u CG bila je 600 MW po satu što je u odnosu na isti period juče 5,5 odsto manje ili 10% odsto manje u odnosu na petak.

Za dva dana ušteđeno je preko 2,5 miliona kWh, što predstavlja više od polovine potrebnog dnevnog uvoza za Crnu Goru, odnosno za pola dana smo prolongirali normalno napajanje.

Do ponedjeljka?

Restrikcije električne energije mogu se izbjeći jedino racionalnom potrošnjom i, ako se nešto bitnije ne promijeni, struje ima do narednog ponedjeljka, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Srđan Kovačević.

On je kazao da je danas situacija sa potrošnjom nešto bolja, ali je broj kvarova znatno veći nego prethodna dva dana. "Stvari se pozitivno odvijaju, ali evo opet apel da pokušamo da vodimo računa da racionalno trošimo, čime jedino možemo izbjeći restrikcije", rekao je Kovačević Televiziji Crne Gore, prenosi MINA.On je dodao da je u prethodna dva dana EPCG uspjela da nadomjesti količine struje za pola dana."Struje još ima do narednog ponedjeljka, ako se nešto bitnije ne izmijeni. Nadamo se da će biti lakše nabaviti električnu energiju iz okruženja, gdje su neke zemlje zabranile izvoz struje", naveo je Kovačević. On je građanima poručio da struju mogu racionalnije trošiti tako što neće grijati sve prostorije, ako budu koristili bojlere samo kad je neophodno, mašine za veš noću, a svjetlo budu gasili tamo gdje nije potrebno.

U prvih 14 sati u nedjelju manja potrošnja

U prvih 14 sati 12. februara, prosječna potrošnja za cjelokupni konzum Crne Gore iznosila je 529 MW po satu što je u odnosu na isti period u subotu 3,5 odsto manje, odnosno 8,5 odsto manje u odnosu na petak, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

"Potrebno je uložiti dodatne napore da se potrošnja još smanji kako bi se rasteretilo opterećenje prenosne i distributivne mreže. Veliki potrošači smanjuju potrošnju u skladu sa naredbama Vlade. Molimo sve privredne subjekte, lokalne samouprave i građane da maksimalno odgovorno i racionalno troše električnu energiju kako bi doprinijeli održavanju stabilnosti crnogorskog elektroenergetskog sistema", navodi se u saopštenju.

Potrošnja struje porasla za 14 odsto

Danas u 12 sati potrošnja za cjelokupni crnogorski konzum iznosila je 608 MW što je za 5 odsto više u odnosu na 10 sati, odnosno čak 14 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu jutros u 9 sati.

Potrošnja u 12 sati je za 3 odsto manja u odnosu na jučerašnju potrošnju u isto vrijeme.

Imajući u vidu da je potrošnja od 9 sati jutros porasla već za 14 odsto, iz EPCG apeluju na sve potrošače da racionalno troše električnu energiju, kako bi elektroenergetski sistem održali stabilnim.

Dio Podgorice bez struje

Zbog kvara u prenosnoj trafostanici Podgorica 4 jutros je bez napajanja strujom kratko bio jedan dio Podgorice.

Nakon otklanjanja kvara, ekipe Elektrodistribucije Podgorica su postepeno priključivale pojedine trafo reone, tako da su svi potrošači dobili uredno napajanje, osim potrošača u Donjoj i Gornjoj Gorici.

I dalje su bez napajanja električnom energijom pojedina ruralna područja do kojih ekipe, zbog neprohodnih puteva, ne mogu stići

Kako je "Vijestima" saopšteno iz EPCG, i dalje su bez napajanja električnom energijom pojedina ruralna područja do kojih ekipe, zbog neprohodnih puteva, ne mogu stići.

Aktuelno je i nekoliko kvarova na niskonaponskom nivou, ali tu se situacija mijenja iz sata u sat, a sve ekipe i resursi EPCG su na terenu i preduzimaju sve mjere da se i ovi kvarovi saniraju u najkraćem mogućem roku.

Potrošnja u 9 sati manja za 5,5 odsto

Jutros u 9 sati potrošnja za cjelokupni crnogorski konzum iznosila je 532 MW što je za 5,5 odsto manje u odnosu na jučerašnju potrošnju u isto vrijeme, navode iz EPCG.

Ukoliko se jučerasnji dan sa prethodnim tj. petkom, prosječna potrošnja je manja za 5 odsto.

EPCG od sinoć, svakog sata, informise javnost o stanju potrošnje električne energije i stabilnosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Bonus video: