Više desetina naselja i sela u Crnoj Gori bez struje

"Sanacija kvarova je vezana i za rad na visini što je rizično po ekipe zbog jakih udara vjetra", navodi se u saopštenju EPCG
79 pregleda 0 komentar(a)
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2012. 16:21h

Na teritoriji Podgorica bez struje je dio Tuzi (Dinoša, Omerbožovići, Kakaricka Gora, Pikalje, Prifte, Selišta, Kanjon Cijevne), dio Pipera, Vrbičak, Sjenica, Medun, Bioči, Rijeka Piperska, Milunovići, Šujaci, Dromira, Klopot, Podkrš, Pelev Brijeg, Orah, Boljesestre, Seoštica, Lutovo, Bratonožići, Jelin Dub, Mrke, Petrovići, Blizna, Podsić i Manastir Dajbabe.

Olujni vjetar na području Podgorice oštetio je i krovove nekoliko trafo stanica.

Kako je saopšteno iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG, nepovoljne meteo prilike i jaki udari vjetra prouzrokuju oštećenja na trafo-stanicama, kidaju dalekovode i niskonaponsku mrežu i destabilizuju stubove. Mrežu ugrožava i rastinje koje pada na vazdušne vodove i uzrokuje oštećenja.

Na području opštine Danilovgrad bez napajanja električnom energijom su Studeno, Jablan, Bunari, Ivanj Uba, Kopilje, Gostilje, Dobri Do, Rujišta, Vukotica, Radovče, Seoca, Ćafa, Baloče, Laško Vrelo, Dolovi Komanski, Mokanje, Crvena Paprta, Podkuk, Vučji Studenac i Rupice.

Na području Nikšića i Plužina bez napajanja električnom energijom je oko 800 domaćinstava. Na teritoriji nikšićke opštine bez električne energije su sela: Velimlje, Vilusi, dio prema Jasenovom Polju i Golija. U Plužinama je bez napajanja kompletno područje Crkvičkog Polja i Pivske planine. Ekipe ED Nikšić, kako je saopšteno, otežano pristupaju oštećenjima zbog neprohodnih puteva i loših meteo uslova.

"Ekipe ED Cetinje zbog neprohodnih puteva ne mogu pristupiti otklanjanju oštećenja, zbog čega su bez električne energije sela: Kobilji Do, Izvori i Lastva Čevska. Zbog kvara na trafo-stanici Crnogorskog elektroprenosnog sistema 220/110/35 kV „Mojkovac“, bez napajanja električnom energijom je područje Mojkovca i Kolašina".

Trenutno je u ostalim opštinama napajanje električnom energijom stabilno, međutim stanje se neprestano mijenja uslijed loših meteo uslova i jakih udara vjetra.

"Sve raspoložive ekipe i kapaciteti EPCG su na terenu i rade sve kako bi oštećenja bila sanirana u što kraćem roku. Napominjemo da je sanacija kvarova vezana i za rad na visini što je rizično po ekipe zbog jakih udara vjetra. Takođe sanaciju otežava i velika opterećenost mreže usled znatno povećane potrošnje. Zbog toga molimo potrošače da racionalno koriste električnu energiju, odnosno koliko je to moguće smanje potrošnju u svojim objektima i domovima, čime će se smanjiti opterećenost distributivne mreže a time i rizik od nastajanja novih kvarova", navodi se u saopštenju.

Bonus video: