U Nikšiću otvoren Dnevni boravak za osobe starije od 65 godina

Dnevni boravak za osobe starije od 65 godina predstavlja prvi vaninstitucionalni oblik zaštite starih lica u Crnoj Gori
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 14:52h

Niko Krsmanović, penzioner iz Nikšića, koji već 11 godina, od kada mu je umrla žena živi sam, od danas ima mjesto gdje će moći da se druzi sa vršnjacima, da "ubije" dosadu i samoću.

U Gradskoj kući, koja pripada Centru za kulturu, odnosno Opštini, otvoren je Dnevni boravak za osobe starije od 65 godina, koji predstavlja prvi vaninstitucionalni oblik zaštite starih lica u Crnoj Gori.

Kapacitet Dnevnog boravka je 20 ljudi, a do sada je prijavljeno njih 15 mada je interesovanje veliko.

Jedan od prijavljenih korisnika je i Niko.

U dnevnom boravku su radno angažovane dvije njegovatljice, medicinska sestra, menadžer servisa, animator slobodno vremena, asistent za finansije i higijeničarka

Prvi utisci su, kaže, odlični i potrudiće se da u Centru boravi svih osam sati. Možda ga, kako reče, jedino loše vrijeme spriječi da ne dođi svaki dan.

"Preporučio bih svim ljudima, koji su slični meni, da dođu ovdje, da se družimo, da nam bude bolje. Mislim da je ovaj Centar prava stvar", poručio je Niko.

Za sve korisnike koju budu ostajali duže od četiri sata obezbijeđen je i jedan obrok, a Centar će raditi do 30. juna u periodu od osam do 16 časova.

"Topli obrok sprema Studentski dom koji će hranu distribuirati do Dnevnog centra. U pitanju su laganija kuvana jela jer smo hranu prilagodili njihovom zdravstvenom stanju", kazala je direktorica Centra za socijalni rada Radmila Marković.

Projekat, čija je vrijednost oko 53.000 eura, počeo je sa realizacijom 1. novembra a prva tri mjeseca su iskorišćena za adaptaciju i renoviranje objekta.

"Suština ove priče je da se negdje smanji broj zahtjeva za institucionalnim smještajem da se ljudima omogući da u prirodnom okruženju borave. Mi smo namjenili boravak za osobe starije od 65 godina, pokretne, koje mogu same da dođu, koje se osjećaju usamljeno, izolovano, a da ne moraju da idu u dom već da imaju neko mjesto gdje će se družiti, pročitati štampu, knjigu“, kazala je.

Ona je kazala da iako ljudi Gradsku kuću vezuju za kulturne manifestacije koje su se u njoj održavale, poput književnih večeri, tribina, koncerata, smatra da je to pravo mjesto za Dnevni boravak.

"Objekat smo adaptirali, nijesmo ništa mijenjali osim što smo sve što je bilo loše renovirali i grijanje puštili u rad. Pres salu smo ostavili i dodatno je uredili i nju ćemo koristiti i mi i Centar za kulturu a ostale prostorije koristićemo za Dnevni centar“, kazala je Marković.

U dnevnom boravku su radno angažovane dvije njegovatljice koje su prošle obuku za rad sa starim licima, medicinska sestra, menadžer servisa, animator slobodno vremena, asistent za finansije i higijeničarka.

Radmila Marković

"Ovo je pilot projekat i još ne znamo šta nas čeka, ali imamo želju da zaživi i ukoliko se pokaže uspješnim da se nastavi.nadamo se da ćemo u tome dobiti podršku Opštine i Ministarstva rada i socijalnog staranja“, kazala je Marković.

Projekat, čija je vrijednost oko 53.000 eura, realizuje se preko IPA programa koji sprovodi Kancelarija UNDP zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete i UNICEF-om, a finansira ga Delagcija EU u CG.

Markovićka je kazala da Centar za socijalni rad namjerava da kandiduje nove projekte a jedan koji bi uskoro trebalo da krene je „socio taksi“ za korisnike koji su u ruralnom području.

Galerija

Bonus video: