Centar PG do jutra bez struje, EPCG moli za razumijevanje

"Molimo potrošače, s obzirom na značajan porast potrošnje električne energije, da energetski efikasno upotrebaljavaju aparate"
59 pregleda 0 komentar(a)
podgorica, Foto: Luka Zeković
podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2012. 17:42h

Centar Podgorice, Gorica i Ljubović neće imati struje od ponoći do jutra, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema."Ekipe za održavanje Crnogorskog elektroprenosnog sistema zamijeniće oštećeni provodni izolator u trafostanici Podgorica 1 u Zagoriču pa će od ponoći do jutra dio grada biti bez električne energije", kaže se u saopštenju.

Zbog ispada transformatora u trafo-stanici „Podgorica 1“, oko 14 sati doslo je do prekida napajanja centra Podgorice, Ljubovića i naselja Gorica.

Iako EPCG nije saopštila, reporteri "Vijesti" uvjerili su se da ni u dijelu Zabjela nema struje koja je stigla oko 15 časova.

"Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara", saopštili su iz EPCG.

Ranije danas tj. oko 11 sati došlo je do ispada trafo-stanice 110/10 kV „Podgorica 4„, kvar je otklonjen i djelovi Donje i Gornje Gorice, Tološi, Vranići, Momišići, Blok V, VI i IX, dio grada preko Morače i Farmaci se postepeno priključuju na mrežu.

Iz EPCG nijesu precizrali gdje je struja došla.

"Potrošače koji su ostali bez napajanja molimo za razumijevanje i strpljenje jer nepovoljni vremenski uslovi uzrokuju maksimalnu potrošnju, čak 15 miliona KWh dnevno, a time i maksimalnu opterećenost prenosne i distributivne mreže", saopštili su iz EPCG.

Sela oko Cetinja bez struje

Ekipe ED Cetinje zbog neprohodnih puteva i grmljavine ne mogu pristupiti otklanjanju kvara na 10 kV dalekovodu „Rijeka Crnojevića – Žabljak Crnojevića“, pa su bez napajanja električnom energijom sela: Rvaši, Dodoši, Žabljak Crnojevića, Karuč, Drušići, Prevlaka i Bobija.

"Područje opštine Cetnje trenutno ima uredno napajanje električnom energijom, uključujući i područje Katunske nahije", saopšteno je.

Zbog neprohodnih puteva ekipe ED Bar ne mogu pristupiti sanaciji oštećenja na 10 kV dalekovodu prema Virapazaru iz TS 35/10 kV „Ostros“, zbog čega su bez napajanja električnom energijom: Murići, Bobovište, Koštanica i Livari.

Manje trošiti

Sve ekipe na teritoriji čitave Crne Gore su pripravne i na terenu, jer snijeg koji pada bez prestanka može prouzrokovati probleme na distributivnoj mreži.

I u narednom periodu možemo imati dodatne probleme, naročito ukoliko dođe do pada temeperatura i vjetra, kao i u slučaju prekida napajanja na ruralnom području, gde je zbog nepristupačnosti otklanjanje oštećenja otežano.

"Takođe molimo potrošače, s obzirom na značajan porast potrošnje električne energije, da energetski efikasno upotrebaljavaju aparate u domaćinstvu čime se znatno može smanjiti opterećenost distributivne i prenosne mreže", saopštili su.

Bonus video: