Kemp: Budućnost Zapadnog Balkana i evropsku bezbjednost vidimo kao jedno

Učesnicima se obratio i novoimenovani italijanski ambasador Luka Zalioli
92 pregleda 0 komentar(a)
Alison Kemp, Foto: Britanska ambasada
Alison Kemp, Foto: Britanska ambasada
Ažurirano: 10.05.2018. 14:34h

Britanska ambasada je danas u Podgorici organizovala regionalnu konferenciju na temu borbe protiv korupcije i partnerstava za razmjenu finansijskih podataka. Konferencija je jos jedna u nizu aktivnosti koja se organizuje uoči samita zemalja Zapadnog Balkana u Londonu u julu ove godine. Konferenciju je otvorila britanska ambasadorka Alison Kemp, koja je tom prilikom rekla:

"Velika Britanija vidi budućnost Zapadnog Balkana i evropsku bezbjednost kao jedno, mi dijelimo zajedničke prijetnje. Zbog toga je važno da izgradimo i produbimo partnerstva kako bismo učili jedni od drugih i pružili međusobnu podršku, posebno na pitanjima kao što su suzbijanje korupcije i nelegalni finansijski tokovi. Ta pitanja predstavljaju prijetnju našim zajedničkim vrijednostima, imaju direktan uticaj na sigurnost i prosperitet naših građana i kao takvi su fundamentalni djelovi procesa pridruživanja EU". Učesnicima se obratio i novoimenovani italijanski ambasador Luka Zalioli, čija je zemlja organizovala prethodni samit u Trstu, riječima:

"Berlinski proces je povezan sa evropskom perspektivom Zapadnog Balkana. A to je cilj koji Italija potpuno dijeli, pogotovu na pitanjima regionalne sigurnosti i ekonomskog napretka. Posebno smo zadovoljni što naše kolege iz Velike Britanije dijele značaj koji posvećujemo ovom procesu. Prošle godine smo imali veoma uspješan sastanak u Trstu; a izgradnja cjelokupnog procesa i atmosfera "povećanog povjerenja" stečenog u Trstu, mogla bi takođe da doprinese uspjehu britanskog predsjedništva Berlinskog procesa."

Bonus video: