ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA

OEBS konferencija: Političari i zvaničnici da ne kreiraju neprijateljsko okruženje za novinare

"Pozivamo državne vlasti u Crnoj Gori da osiguraju da istraga napada bude nezavisna, efikasna i brza i da počinioci, uključujući nalogodavce, budu privedeni pravdi"
0 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: AP
Olivera Lakić, Foto: AP
Ažurirano: 10.05.2018. 17:19h

Učesnici OEBS jugoistočne evropske konferencije oštro su osudili ranjavanje novinarke "Vijesti" Olivere Lakić.

Oni su iz Struge (Makedonija) poslali poruke podrške i solidarnosti Lakićevoj, zaposlenima u "Vijestima" i svim novinarima i medijskim radnicima koji se suočavaju sa napadima, prijetnjama i zastrašivanjem u Crnoj Gori i jugoistočnoj Evropi.

"Prisjećamo se da ovaj incident nije izlolovan slučaj: Gospođi Lakić je 2011. godine prijećeno, pretučena je prije šest godina, zabilježeno je 25 napada i prijetnji novinarima "Vijesti" i imovini medija od 2007. Naglašavamo da se mnogi novinari i medijski radnici širom jugoistočne Evrope suočavaju sa napadima, uključujući fizičke i onlajn prijetnjama i zastrašivanjima. Ipak, prečesto je to prolazilo nekažnjeno i previše počinilaca zločina nad novinarima i medijskim radnicima nikada nije dovedeno pred lice pravde", navodi se u zajedničkoj deklaraciji učesnika konferencije OEBS.

Oni primjećuju da je otvorena istraga napada na Lakić i da su ranjavanje javno osudili politički lideri, predsjednik države, premijer i predsjednik parlamenta.

"Pozivamo državne vlasti u Crnoj Gori da osiguraju da istraga napada bude nezavisna, efikasna i brza i da počinioci, uključujući nalogodavce, budu privedeni pravdi. Političari i zvaničnici ne bi trebali da kreiraju neprijateljsko okruženje za medije kroz svoje izjave i postupke. Moraju pokazati visok nivo tolerancije za kritičko novinarstvo i podržati različitost mišljenja", dodaje se u saopštenju.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je u 8. maja oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Lakićevu je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu.

Preporučujemo za Vas