Država "papreno" kažnjava ski-centre: Za godinu dana 275 eura

Prošle zime je utvrđeno 38 nepravilnosti: 17 na skijalištu 'Savin kuk', 12 na 'Kolašinu 1450' i 11 na Ivanovim koritima
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 03:28h

Ako je suditi po izrečenim kaznama, u Crnoj Gori se striktno poštuje veoma strogi Zakon o skijalištima - država je lani kaznila nadležne u svim skijaškim centrima sa ukupno 275 eura, iako su Zakonom usvojenim 2007. kojeg se ne bi postiđele ni najrazvijenije alpske države, predviđene novčane kazne od najmanje oko 500 pa do čak 50 hiljada eura.

Uprkos tome što nadležni u crnogorskim skijalištima tvrde da poštuju propise i što je zimska sezona počela prije manje od mjesec, Turistička inspekcija već je premašila normu, napisavši kazne od ukupno 830 eura.

“Turistička inspekcija je prošle zime utvrdila 38 nepravilnosti, od čega 17 na skijalištu 'Savin kuk', 12 na skijalištu 'Kolašin 1450' i 11 na Ivanovim koritima. U toku ove zime, na skijalištu 'Savin kuk' utvrđene su dvije nepravilnosti, otpočeli su rad bez odobrenja i u restoranu je kršen Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Na skijalištu 'Vučje' škola skijanja 'Javorak' nije posjedovala saglasnost Ski centra za pružanje usluga podučavanja na snijegu", kažu iz Ministarstva turizma.

Da obilježe staze, oblože stubove žičare...

Oni dodaju i da je turistička inspekcija prošle godine donijela 21 ukaz, četiri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, tri mandatne kazne u iznosu od 275 eura i sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"...od posljedica nezgoda na skijalištu, utvrdi pravila o korišenju ski-liftova i žičara, motornih sanki i mehanizacije za uređenje ski-staza..."

U skladu sa rigoroznim Zakonom, skijališta su, između ostalog, dužna da obilježe staze, oblože stubove žičara i ski-liftova materijalom koji bi ublažio eventualni udar skijaša, postavi zaštitne mreže na opasnim mjestima, uredi mjesto za slijetanje helikoptera, a čak je zabranjeno i postavljanje reklama na stazi.

“Ski-centar je dužan da... obezbijedi službu održavanja reda na skijalištu... obezbijedi službu spasavanja i pružanje hitne medicinske pomoći na skijalištu, obezbijedi sistem veza na skijalištu i vezu sa najbližom zdravstvenom ustanovom..., zaključi ugovor o osiguranju skijaša... od posljedica nezgoda na skijalištu, utvrdi pravila o korišenju ski-liftova i žičara, motornih sanki i mehanizacije za uređenje ski-staza, obezbijedi razglasne uređaje takve jačine da se mogu efikasno koristiti na skijalištu”, piše, između ostalog, u Zakonu.

Zakon poštuju do detalja

Direktorica Ski-centra „Kolašin 1450“ Ivana Peković tvrdi da se Zakon poštuje se “do detalja”.

Ona je istakla da to potvrđuje i nadzor inspektora.

Utisci skijaša su slični, pa na osnovu prvih utisaka nije moguće primjetiti kršenje zakonskih normi.

Ona je istakla da su sva opasna mjesta na ski-stazama posebno obilježena i osigurana zaštitnim ogradama ili mrežama, u šta se uvjerila i novinarka "Vijesti".

Ona je istakla da su sva opasna mjesta na ski-stazama posebno obilježena i osigurana zaštitnim ogradama ili mrežama, u šta se uvjerila i novinarka "Vijesti".

Peković je istakla da se na skijalištu velika pažnja poklanja održavanju i korišćenju žičara, ocijenivši da zaposleni "već godinama perfektno sve to obavljaju".

Ona smatra da bi zakonom trebalo predvidjeti i da skijaši obavezno nose kacige, što bi "mnogo doprinijelo bezbjednosti na skijalištima".

Galerija

Bonus video: