Apel Crnoj Gori: Proizvodite so i čuvajte ptice

Prirodnjaci iz Ramsara upozoravaju da je riječ o “značajnom, ali i ranjivom području” i da se mogu desiti velike promjene, ako se na bazenima Solane izgrade hoteli
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 20:33h

Iz Ramsarske konvencije, organizacije koja se bavi zaštitom močvara od međunarodnog značaja, založili su se za očuvanje ulcinjske Solane, jednog od najzanačajnih staništa ptica na Jadranu.

Prirodnjaci iz Ramsara upozoravaju da je riječ o “značajnom, ali i ranjivom području” i da se mogu desiti velike promjene, ako se na bazenima Solane izgrade hoteli.

Sugerišu da Solana može nastaviti da proizvodi so i “servisira biodiverzitet na apsolutno održivi način”.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) ocijenili su danas da njihova peticija za zaštitu Solane daje prve rezultate.

“Na žalost, samo iz međunarodnih naučnih krugova. Vladi Crne Gore i nacionalnim institucijama zaštite prirode, šefu delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, GTZ-u koji je finansirao izradu Prostornog plana do 2.020 godine (kojim je predviđena prenamjene Solane u turističko-razvojni kompleks), Bernskoj, Bonskoj konvenciji i AEWA Sporazumu o zaštiti migratornih vrsta, a koje je Crna Gora potpisala, upućen je dopis od strane Sekretarijata Ramsarske konvencije... u kojem se izražava zabrinutost za budućnost ovog prostora, te se ističu njene vrijednosti koje prevazilaze nacionalne okvire”, saopštila je juče Bjanka Prakljačić iz Centra.

Ona navodi da su iz Ramsarska konvencija ponudili Vladi i vlasniku Solane savjetodavni ekspertski tim sastavljen od predstavnika biološke stanice Tour du Valat iz Francuske i Regionalnog parka prirode Kamarg iz delte rijeke Rone.

"Ekspertska misija ponudila bi Vladi rješenja koja bi se zasnivala na tome da Ulcinjska solana nastavi da proizvodi so i razvija održive vidove turizma, kako se to radi na najvećoj močvari na Mediteranu u Kamargu, na jugu Francuske, a od čega ovaj park prirode ubira milione svake godine”, pojasnila je Prakljačić.

Ornitolog Darko Saveljić saopštio je prošle sedmice da je peticiju za zaštitu ulcinjske Solane, na kojoj je registrovana polovina od ukupno 500 evropskih vrsta ptica, potpisalo oko 2.500 ljudi.

Uporedo sa objavljivanjem peticije na Internetu 22. decembra, iz Centra su pozvali premijera Igora Lukšića da preispita odluku da se Solana pretvori u turističku zonu.

Prakljačić je danas saopštila da će 2. februrara, kada se obilježava Svjetski dan močvarnih staništa, dostaviti Lukšiću rezultate peticije.

Galerija

Bonus video: