Savjet će glasati o smjeni Obrenovića

Ivanović je prije tačno dva mjeseca zatražio razrješenje direktora Agencije, i tada je zahtjev dostavio svim članovima Savjeta i Obrenoviću
74 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Obrenović, Foto: Savo Prelević
Bojan Obrenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2012. 09:05h

Članovi Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka odlučiće sljedeće srijede da li će direktor te institucije Bojan Obrenović biti razriješen sa dužnosti.

Predsjednik Savjeta Šefko Crnovršanin i članovi tog tijela Aleksa Ivanović i Radenko Lacmanović razmatraće Ivanovićev zahtjev za razrješenje Obrenovića zbog, kako se navodi u dokumentu, “zapošljavanja koja nijesu bila u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta”.

Osim navodno spornog zapošljavanja, članovi Savjeta izjasniće se o Ivanovićevom zahtjevu za razrješenje Obrenovića zbog “neispravnog postupanja kada je pitanju pokušaj zapošljavanja pomoćnika bez odluke Savjeta, suspenzije Twining projekta, dostavljanja informacija Nacionalnoj komisiji za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije mimo znanja članova Savjeta, kao i propusta prilikom kontrole policije kada nijesu sačinjeni službeni zapisnici”.

Ivanović je potvrdio “Vijestima” da će se o njegovom zahtjevu raspravljati sljedeće sedmice i dodao da je tražio i da se pozovu novinari kako bi se omogućio “transparentan rad prilikom utvrđivanja odgovornosti Obrenovića”.

Da se ispoštuje procedura

“Od sjednice ne očekujem ništa, osim da se ispoštuje procedura u dijelu rasprave tokom koje će se iznijeti dokazi za i protiv. Do sada nije bilo tako, jer je direktor na moje optužbe odgovarao insinuacijama na moj račun ne objašnjavajući nepravilnosti u svom radu”, kazao je Ivanović.

Poručio je da je čak spreman da odgovori na Obrenovićeve insinuacije podvrgavajući se poligrafu.

Ivanović je prije tačno dva mjeseca zatražio razrješenje direktora Agencije, i tada je zahtjev dostavio svim članovima Savjeta i Obrenoviću, sa detaljnim obrazloženjem svojih tvdnji.

U zahtjevu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je Obrenović prije sedam mjeseci zaposlio na mjesta savjetnika osobu koja nije zadovoljavala sve tražene uslove, što se ponovilo i u slučaju angažovanja pripravnika, iako u toj instituciji nedostaje IT kadar, bez koga Agencija, kako je ustvrdio Ivanović, teško može da funkcioniše na terenu.

Ivanović je u svom zahtjevu objasnio i da su članovi Savjeta na svojim sjednicama utvrđivali prioritete pri zapošljavanju, a da je Obrenović na svoju ruku, bez znanja članova Savjeta, tražio od Ministarstva finansija odobrenje novca za pomoćnika direktora.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: