Zatečen zakonom: Ministarstvo traži da registruje motokultivator

"Kad odem u servise da se raspitam svi mi se čude, kako će motokultivator da prođe tehnički pregled
1113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 19:58h

Jedan od učesnika u MIDAS projektu Ministarstva poljoprivrede, koji je želio da ostane anoniman zbog straha od mogućih posljedica, ispričao je "Vijestima" da je bio začuđen kada mu je iz tog Ministarstva saopšteno da neće dobiti povraćaj novca u iznosu od 50 odsto, koji je uložio za kupovinu motokultivatora, dok ga ne registruje.

On je kazao da je od svog novca kupio motokultivator za 6.900 eura, te da iz Ministarstva, koje mu je odobrilo povraćaj sredstava, treba da mu isplate oko 3.400 eura, što neće učiniti dok vozilo ne registruje.

"Kad odem u servise da se raspitam svi mi se čude, kako će motokultivator da prođe tehnički pregled. To nije vozilo za saobraćaj, nema kočioni sistem ni odgovarajuću svjetlosnu signalizaciju, već je predviđeno za rad na njivi. Kad smo konkurisali za MIDAS projekat, niko nije pominjao registraciju", kazao je sagovornik "Vijesti".

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Željko Milić kazao je da nikada nije registrovao traktor, niti mu je to iko tražio

"Svako ko ne želi da krši zakon, toga se mora pridržavati. Registracija za motokultivator košta između 60 i 70 eura i izdaje se samo jednom. Do sada je registrovano od 15 do 20 motokultivatora i 30 traktora", kazao je Golubović.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kao nosioci realizacije projekta, ranije su sklopili kreditni aranžman sa Svjetskom bankom "Institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore" (MIDAS projekat) koji za cilj ima da crnogorsku poljoprivredu i njene institucije pripremi za buduće članstvo u Evropskoj uniji. Ukupna vrijednost projekta je 17,1 milion eura, a projekat se realizuje od 2009 i, prema planu, trajaće do 2014. godine.

Pregled može u "Osmanagić kompani"

Iz "Osmanagić kompani" je saopštene da registracija košta 40 eura, odnosno da je deset eura tehnički pregled, a 30 usluga

Prema riječima izvršnog direktora "Osmanagić kompani" Predraga Brajovića to preduzeće ima takozvani usporivač brzine, koji služi za tehnički pregled motokultivatora.

"To je uređaj koji ima istu validnost kao i valjkovi na kojima se testiraju druga vozila. Motokultivator ne može da se ispita na valjkovima i kanalu zbog male širine između točkova, pa zbog toga se koristi usporivač brzine. Kontroliše se i svjetlosna signalizacija, a procedura je ista kao i za druga vozila i dobija se dokumerntacija kao pri registraciji drugih vozila", kazao je Brajović.

Iz "Osmanagić kompani" je saopštene da registracija košta 40 eura, odnosno da je deset eura tehnički pregled, a 30 usluga.

Milić: Samo uzimaju pare

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Željko Milić kazao je da nikada nije registrovao traktor, niti mu je to iko tražio.

"Mi, koji smo za svoje pare kupili traktore, nijesmo ih registrovali. Poljoprivredne mašine ni fabrički nijesu namijenjene za saobraćaj, već za rad u bašti. Mogu se ponekad i vidjeti u saobraćaju, ali im niko neće dati tablice", smatra Milić.

Prema njegovim riječima, tehničke mogućnosti poljoprivrednih mašina nijesu prilagođene za saobraćaj, jer nemaju ni adekvatan kočioni sistem i signalizaciju.

"To je samo način kako da od poljoprivrednika uzmu pare", smatra Milić.

Bonus video: