Lovački kerovi zaklali ovce i koze u Grblju

Lečić je kazao “Vijestima” da je njegovo stado od 34 ovce i tri jagnjeta nestalo bez traga, te da ih još nije pronašao, a da je Lazović svoje stado od 20 koza pronašao mrtvo
260 pregleda 0 komentar(a)
ovce, Foto: Arhiva Vijesti
ovce, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.01.2012. 17:32h

Žarko Lečić iz sela Kovači i Niko Lazović iz sela Zagore u Donjem Grblju, u nedjelju su ostali bez svojih stada ovaca i koza, i tvrde da su ovce i koze zaklali i rastjerali lovački kerovi koji su tog dana bili u lovu na tom području.

Lečić je kazao “Vijestima” da je njegovo stado od 34 ovce i tri jagnjeta nestalo bez traga, te da ih još nije pronašao, a da je Lazović svoje stado od 20 koza pronašao mrtvo. Nekoliko koza, kako je rekao, bilo je ranjeno.

“Ovo se ne dešava prvi put. Ali, nikada se nije dogodilo u ovakvoj razmjeri i sa ovakvim posljedicama. Dešavalo se da nađemo po jednu mrtvu kozu ili ovcu, ili da nestane, ali ovo sada je zaista nevjerovatno i prevršilo je svaku mjeru.

Zato apelujemo na predsjednika Lovačkog društva Crne Gore Nikolu Markovića da zatvori lovište na području Donjeg Grblja, jer ovdje ne postoje uslovi za takav vid lova. Na ovom području iz nekoliko donjogrbaljskih sela ima po 200 ovaca i koza koje se izvode na pašu i ovdje se ne može loviti”, kazao je Lečić.

Nakon incidenta, slučaj su, kako je kazao Lečić, prijavili Komunalnoj policiji i kotorskoj policiji. čiji su pripadnici izašli na teren i obavili uviđaj.

Povodom incidenta, Lazović i Lečić su se obratili i predsjednici Opštine Mariji Ćatović.

“Gradonačelnica nas je primila bez najave i po hitnom postupku. Informisali smo je o problemu koji imamo. Ćatović nam je obećala jednokratnu pomoć kako bi makar donekle nadoknadili ogromnu štetu koja nam je pričinjenja”, kazao je Lečić.

Na telefon Lovačkog društva Crne Gore, dostupan “Vijestima”, niko se nije javljao.

Policija: Nema elemenata krivičnog djela

U kotorskoj policiji je “Vijestima” objašnjeno da u ovakvim slučajevima nema elemenata krivičnog djela da bi se počinioci gonili po službenoj dužnosti, jer su nastradale životinje, a ne ljudi, i pričinjenja je materijalna šteta.

“Ukoliko se utvrdi i dokaže čiji i koji psi su prouzrokovali materijalnu štetu, onda oštećeno lice može privatno da goni počinioca.

Zbog toga u ovakvim situacijama obično reaguje država ili Opština, tako što nadomjeste dio štete”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Istraga o ovom slučaju je u nadležnosti osnovnog državnog tužioca, sa kojim “Vijesti nijesu uspjele da stupe u kontakt

Bonus video: