"Park prijateljstva" u Kolašinu : Vojnici Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Slovenije i Makedonije sadili drveće

Vojnici su iz svojih država donijeli po jednu sadnicu drveća i zasadili je u novom parku. Sve to na inicijativu predsjednika organizacionog odbora “Futsal kupa” pukovnika Svetozara Brajkovića , v.d. zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore
225 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2018. 16:55h

Krug kasarne Breza u Kolašinu od danas ima “Park prijateljstva”. Formirali su ga učesnici 10-og CISM “Futsal cupa- prijateljstvo za mir 2018”, predstavnici reprezentacija oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Hrvatske, te vojske Makedonije, Slovenije i Srbije.

Vojnici su iz svojih država donijeli po jednu sadnicu drveća i zasadili je u novom parku. Sve to na inicijativu predsjednika organizacionog odbora “Futsal kupa” pukovnika Svetozara Brajkovića , v.d. zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Oragnizatori kažu da je tim činom “još jednom simbolično pokazano da sport otvara sve granice i potire stara neprijateljstva”.

Potpukovnik Enes Murić komadant Pješadijskog bataljona istakao je da će park biti simbol zajedništva oružanih snaga zemljama u regionu.

“Park će na pravi način mladim vojnicima Vojske Grne Gore govoriti o trajno uspostavljenim i neraskidivim vezama pripadnika oružanih snaga BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.”- kazao je on.

CISM „Futsal kup “ traje do 11. maja i u njemu učestvuje šest ekipa sa preko 100 učesnika. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog vojnog komiteta za sport (CISM), a domaćini ove godine su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

CISM je međunarodna sportska asocijacija, koja je otvorena prema oružanim snagama svih država. Osnovana je 18. februara 1948. u Nici u Francuskoj, i jedna je od najvećih multidisciplinarnih organizacija u svijetu. Njen cilj je promocija sportskih aktivnosti i fizičke edukacije između oružanih snaga, kao sredstvo za jačanje mira u svijetu. Moto pod kojim funkcionišu je „Prijateljstvo kroz sport". Pod njenim okriljem, organizuju se razni sportski događaji za 134 zemlje članice iz Evrope, Afrike, Azije i Amerike.

CISM godišnje organizuje preko 20 svjetskih vojnih prvenstava, zimske i ljetne svjetske vojne igre sa preko 6. 000 učesnika uključujući nosioce olimpijskih medalja i svjetskih šampiona. Tokom Evropske konferencije CISM-a u Beogradu 2008. godine, a na inicijativu bivšeg CISM sekretara, pukovnika Mičela Van Meursa, svih šest država bivše Jugoslavije odlučile su da prihvate projekat FIFA-CISM “Futsal Cup for Peace”. Zasnovan na principu uzajamnog razumijevanja, a ima za cilj jačanje i stabilizaciju mira između šest zemalja, bivših jugoslovenskih republika.

Galerija

Bonus video: