U 2012. godini će porasti broj penzionera

Trend pada broja invalidskih penzionera je počeo u decembru 2003. godine, "kao rezultat zakonom preduzetih mjera"
0 komentar(a)
Penzioneri, Foto: Arhiva Vijesti
Penzioneri, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2012. 15:20h

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Dušan Perović rekao je da je u porastu je broj penzionera iz drugih država koji to pravo ostvaruju po međunarodnim sporazumima, a rast je posljedica razvoja međunarodnih pravnih regulativa u toj oblasti.

"U 2008. godini iz Fonda je isplaćivano 5,52 hiljade korisnika penzija u inostranstvu, a trenutno taj broj iznosi oko šest hiljada",, naveo je Perović.

U Crnoj Gori je u novembru prošle godine bilo 102,82 hiljade penzionera, od čega najviše starosnih, 49,28 odsto, zatim invalidskih 23,21 odsto i porodičnih 27,51 odsto.

Perović je kazao da je broj korisnika starosne penzije u blagom porastu, broj porodičnih penzija je neznatno veći i nalazi se na nivou od prethodne godine, dok je broj korisnika invalidske penzije u konstantnom padu.

"Trend pada broja invalidskih penzionera je počeo u decembru 2003. godine, kao rezultat zakonom preduzetih mjera, odnosno uvođenja nove definicije invalidnosti koja je sada utvrđena po konceptu opšte invalidnosti, kao i sprovođenja redovne revizije invalidskih penzija na svake tri godine nakon uspostavljanja prava", objasnio je Perović.

On je dodao da, ukoliko se pogleda struktura penzija, može da se zaključi da je ona povoljna, s obzirom na to da udio starosnih penzija raste, dok procenat porodičnih i invalidskih opada, što je i bio jedan od ciljeva reforme penzionog sistema.

Perović je rekao da će u 2012. godini porasti broj penzionera u Crnoj Gori ali da to neće uticati na redovne isplate penzija.

Bonus video: