MANS: Oni su ostatak Đukanovićeve ere

Naivno je vjerovati da ovaj kadar može predvoditi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tvrdi Milovac
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 16:18h

Protekla godina potvrdila je nespremnost crnogorskog tužilaštva da se ozbiljnije nosi sa problemom organizovanog kriminala i korupcije u vrhu vlasti, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktor programa za urbanizam u toj nevladinoj organizaciji, Dejan Milovac, tvrdi da su nedovoljna i neadekvatna kadrovska i tehnička opremljenost samo manji dio uzroka aktuelnog stanja u tužilaštvu.

„Duboka politizacija gotovo svih nivoa tužilaštva i dalje predstavlja nepremostivu prepreku za efikasnu i ka konkretnim rezultatima orjentisanu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazao je Milovac.

Milovac smatra da je afera Listing pokazala da je tužilaštvo, onda kada postoji dovoljno jak interes samog vrha vlasti, sposobno da preko noći izađe u javnost sa rezultatima.

Prema njegovim riječima, selektivnost u radu tužilaštva je i dalje prepreka za vraćanje povjerenja građana u tu instituciju, što kreira percepciju da su rijetke istrage koje tužilaštvo pokreće prije motivisane političkim interesima, nego stvarnom spremnošću da se stane na put korupciji i organizovanom kriminalu.

„U tom smislu, naivno je vjerovati da kadrovi poput Ranke Čarapić, Vesne Medenice, Veselina Veljovića i Duška Markovića, mogu predvoditi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, tvrdi Milovac.

Kadrovi tog profila, kako je naveo, ne pripadaju onome što se popularno naziva evropska budućnost Crne Gore, nego su recidivi „ere Mila Đukanovića kojih se treba što prije oslobađati“.

„Na žalost, ni Vlada premijera Igora Lukšića još ne želi da se odrekne njihovih 'usluga', dok posljednje promjene u sektoru bezbijednosti ne ulivaju nadu da će se uskoro promijeniti praksa da se na ključne funkcije, umjesto profesionalaca, postavljaju podobni kadrovi“, zaključio je Milovac.

Galerija

Bonus video: