Krunić: Pažljivo sa vježbama za djecu

Prije ili za vrijeme aktivnosti treba uzimati laganu hranu poput voća, energetskih čokoladica i napitaka
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 15:02h

Djeca i mladi sportisti ne smiju se posmatrati kao ljudi u malom jer u suprotnom može doći do ozbiljnih posljedica, smatra profesor fizičke kulture Mirko Krunić.On je kazao da djeca imaju drugačije kapacitete i različito se adaptiraju na vježbanje, odnosno drugačije reaguju na trenažna opterećenja i kretne strukture.„Velik broj trenera radi sa djecom ili mladim sportistima. Smatram da ti treneri moraju biti jako kvalitetni i dobro poznavati karakteristike uzrasnih kategorija sa kojima rade da bi mogli postići željene ciljeve, a da pritom ne utiču negativno na zdravlje, rast i razvoj djece”, kazao je Krunić.On je ocijenio da se poslednjih decenija puno radilo na popularizaciji fizičkog vježbanja iz zdrastvenih, psiholoških, estetskih i ekonomskih razloga.

Poslednjih decenija puno se radilo na popularizaciji fizičkog vježbanja

Redovnim vježbanjem do pravilnog rada srcaPrema njegovim riječima, pozitivni efekti mogu se vidjeti i u redukciji tjelesne težine, jer veća mišićna masa sagorijeva veći broj kalorija i ubrzava bazalni metabolizam. “Visok nivo mišićne sile smanjuje opterećenja zglobnih površina, povećava stabilnost zglobova, dovodi do bolje prokrvljenosti mišića. Redovnim i pravilnim vježbanjem utičemo na pravilan i ekonomičan rad srca”, rekao je Krunić.

On je istakao da sve to dovodi do poboljšanja stanja zdravlja, opšte radne sposobnosti i prevencije niza bolesti povezanih sa fizičkom neaktivnošću i nepravilnom ishranom.

Tri glavna i dva međuobroka

Prema njegovim riječima, sportisti su podvrgnuti velikom opterećenju i trebali bi veliku važnost posvetiti ishrani. “Hranu u globalu sačinjavaju makro i mikronutrijenti. Makronutrijenti su sastavljeni od ugljenih hidrata, bjelančevina i masti. Mikronutrijente čine vitamini i minerali. Od presudne važnosti za pravilnu ishranu je broj i raspored obroka tokom dana”, objasnio je Krunić.

Prije ili za vrijeme aktivnosti treba uzimati laganu hranu poput voća, energetskih čokoladica i napitaka

Galerija

Bonus video: