Splićani preuzeli opremu za podizanje potonulih brodova

"Čelični cilindri kapaciteta po 300 tona nijesu prodati", kazala je Popovićeva, ne navodeći koliko je država dobila novca od Splićana
127 pregleda 0 komentar(a)
Čelični cilindri, Foto: Siniša Luković
Čelični cilindri, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.12.2011. 18:03h

Ministarstvo odbrane Crne Gore prodalo je hrvatskoj kompaniji „Posejdon servis“ iz Splita četiri specijalna čelična cilindra za podizanje potonulih brodova sa dna mora.

Prema riječima portparola MO Tamare Popović, splitskoj firmi prodata su dva cilindra pojedinačne moći dizanja po 50 tona i dva cilindra pojedinačne podizne moći od po 200 tona.

"Čelični cilindri (ČC-500 kN), (ČC-2000 kN ) i (ČC-3000 kN ) su uvedeni u operativnu upotrebu 1969. godine i korišćeni su u Odredu za spasavanje Mornarice Vojske Crne Gore.

S obzirom na to da su navedeni cilindri bili u lošem stanju, a njihovo dovođenje u zahtijevano stanje iziskivalo je velike finansijske troškove, na prijedlog Ministarstva odbrane, Vlada Crne Gore ih je oglasila suvišnim", kazala je „Vijestima” Popovićeva, dodajući da su na javnom tenderu, raspisanom na osnovu zaključka Vlade, prodata dva čelična cilindra (ČC-500 kN) i dva čelična cilindra (ČC-2000 kN ) firmi “Posejdon servis” iz Splita.

"Čelični cilindri kapaciteta po 300 tona nijesu prodati", kazala je Popovićeva, ne navodeći koliko je država dobila novca od Splićana za prodata četiri cilindra.

Nisu korišćeni u 6 godina postojanja Mornarice

Ta oprema koristi se za izvođenje najzahtjevnijih spasilačkih radova u pomorstvu – vađenje potonulih objekata.

Cilindri se naplave vodom, spuste na dno mora i vežu za potonuli objekat. Potom se iz njih istiskuje voda upumpavanjem komprimovanog zraka, pa cilindri dobijaju uzgon i sa sobom na površinu mora izvlače i potonuli objekat pri kome su vezani sa morskog dna.

Zanimljivo, Mornarica VCG u proteklih šest godina svog postojanja, nije koristila pomenute cilindre, iako bi sa njima sigurno uspješno na površinu mora izvukla potonulu ribaricu “Špiridon” u akciji koja je organizovana maja 2008. u akvatorijumu južno od Bara.

Umjesto cilindara, Mornarica Crne Gore pod komandom kapetana bojnog broda Rajka Bulatovića, odlučila se da preko 90 i kusur tona tešku potonulu ribaricu pokuša izvaditi korišćenjem plovne dizalice LDI-18, čiji je kapacitet 100 tona i to provlačeći čelik-čela kojim je vezala potonuli brod za kuku dizalice, kroz privezna oka na pramčanoj oplati ribarice.

Pod ogromnim naprezanjem, čelik-čela su bukvalno prosjekla kroz limenu oplatu iznad otvora kroz koja su bila provučena i vađenje broda, tada već podignutog na samo 3-4 metra od površine mora, je moralo biti obustavljeno.

Novi vlasnik cilindara Odreda za spasavanje MCG, splitska firma “Posejdon servis” primarno se bavi veleprodajom raznovrsne brodske opreme, te pružanjem usluga brodogradilištima, remontnim brodogradilištima i brodovlasnicima. Četiri cilindra koje su kupili od MO Crne Gore, Splićani su u petak u Kumboru ukrcali na jednu baržu i morskim putem odvezli u Hrvatsku.

Bonus video: