Kaluđerovići optužuju "Sodru": Traže novac za nelegalne kvadrate

Kaluđerovići su kazali da je zgrada završena i useljena, ali da jedino oni ne mogu da dođu do svoje imovine
250 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 18:34h

Zorica i Dragan Kaluđerović, vlasnici firme “Punt”, optužili su preduzeće “Sodru” da im bez ikakvog isnova traže da plate 68.000 za poslovni prostor i stanove u zgradi koja je napravljena na Zabjelu u Ulici kralja Nikole.

Kaluđerovići tvrde da je “Sodra Kompani” u toj zgradi nelegalno uknjižila 34 metra kvadratna, a da im za prekoračenje gabarita zgrade za tu kvadraturu traže novac.

Kaluđerovići i “Sodra kompani” su suinvestitori te zgrade, odnosno oni su tom preduzeću ustupili plac za gradnju zgrade, kao i investirali dio novca, a zauzvrat kako tvrde trebali su da dobiju tri stana i poslovni prostor.

Francuski balkoni uvećali kvadrate

Kaluđerovići su kazali da je zgrada završena i useljena, ali da jedino oni ne mogu da dođu do svoje imovine, jer im predstavnici “Sodra kompani” ne daju ključeve.

"Sve što nam pripada, a to su poslovni prostor i tri stana je u granicama 250 metara kvadratnih, ali “Sodra” nas je uz pomoć katastra, geodetske firme iz Danilovgrada “Georeper” i Ministarstva održivog razvoja i turizma prevarila raznim malverzacijama, ne poštujući ugovor o zajedničkoj gradnji koji smo kao suinvestitori sklopili. Uvećali su kvadrature stanova i poslovnih prostora u koju su uračunali francuske balkone i prostore koji se po zakonu odbijaju, oštetivši na taj način ne samo nas nego sve stanare", kazala je Zorica Kaluđerović.

Ona kaže da “Sodra” neće da im preda ključeve dok im ne isplate dug za, kako kaže, nepostojećih 34 kvadrata koje naplaćuju po 2.000 eura.

"Plaćamo kamate i zatezne kamate zbog neraspolaganja imovinom sve zbog toga što ništa nije rađeno po projektu. Zgrada je prema projektnoj dokumentaciji trebala da ima 17 stanova, a izgrađeno su 23, dok je visina poslovnog prostora bila projektovana 4.40 a izvedena orijentaciono 5.50 metara, zbog čega se treba zapitati za statičku stabilnost zgrade", kazala je Kaluđerović.

Sve radnje oko premjera i uknjižbe stanova geodetska kuća “Georeper” iz Danilovgrada, ističe ona, radila je mimo zakona o premjeru stanova.

"Upravi za nekretnine daju da je sve urađeno prema glavnom projektu, a u stvari to nema sličnosti sa projektom. U kvadraturu uračunavaju francuske balkone izvedene mimo projektne dokumentacije, a poslovne prostore premjeravaju dva puta. Imamo izjavu službenika iz "Georepera" koji je dolazio da premjerava objekat, kazavši da je znao da projekat nije ispoštovan, ali je radio kako su mu rekli. Zbog svih malverzacija koje su izveli naša šteta prelazi 200.000 eura", kazala je Kaluđerović, dodajući da su predali 14 prijava inspekcijama, ali da je svaka odbijena.

Žarković: Ja sam prevaren

Izvršni direktor “Sodra Company” Dragan Žarković, kazao je da nije nikog prevario, ali da je on prevarena strana.

"Oni nama duguju 68.000 eura i pokrenuli smo spor pred Privrednim sudom za nadoknadu štete, koji je uzrok svih njihovih kleveta i prijava koje vode protiv nas. Mi smo učinili da sve napore uprkos svakakvih sabotiranja sa njihove strane, da uknjižimo njihove nekretnine shodno zajedničkom ugovoru na njih kao vlasnike. Jedino što im nismo dozvolili je da uđu u posjed nekretnine do potpune isplate dugovanja.

Za parcelu na kojoj smo sagradili zgradu unaprijed smo uplatili 400.000 eura i uknjižili 284 kvadrata stambeno poslovnog prostora pa sami procijenite kako smo oštetili naše suinvestitore", rekao je Žarković.

Galerija

Bonus video: