Četiri funkcionera za 11 mjeseci na telefone potrošili preko 10.000 eura

Plata Crnovršanina iznosi 1.806 eura, Obrenovića 1.094, Ivanovića 1.343 i Lacmanovića 1.250 eura
73 pregleda 0 komentar(a)
Lacmanović, Crnovršanin, Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Lacmanović, Crnovršanin, Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.12.2011. 09:57h

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Šefko Crnovršnin kazao je da ne zna kako je moguće da su čelnici te institucije u avgustu, za vrijeme kolektivnih godišnjih odmora, potrošili preko 1.200 eura za službene telefone i gorivo.

On je, komentarišući dokumenta koja su aktivisti MANS-a dobili iz te instutucije na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacija, kazao da nema objašnjenje i da ne zna o čemu se radi.

Crnovršanin, direktor Agencije Bojan Obrenović i članovi Savjeta Aleksa Ivanović i Radenko Lacmanović potrošili su samo za telefone od januara do novembra ove godine preko 10.000 eura, a za gorivo za osam mjeseci 3.335 eura.

S obzirom na to da njih četvorica na mjesečnom nivou zbirno zarađuju 5.493 eura, što je za 11 mjeseci 60.423 eura, ispada da poreske obveznike njihov angažman, bez dnevnica i putnih troškova, ne računajući poreze i doprinose, za mjesec dana košta najmanje 7.000 eura.

Prema dokumentima MANS-a, predstvanici Agencije bili su u posjeti Agencijama u Sloveniji i Austriji tokom jula, kada je evidentiran zbirni telefonski račun od 1.767 eura

Ipak, on se u naknadnom javljanju "ispravio", objašnjavajući da je moguće da su računi bili veći, jer mu se "aktivirao internet dok je bio u romingu".

"Moguće da su mi iz tog razloga bili veći računi, a o tome sam obavijestio Agenciju i nosio telefon na popravku", istakao je Crnovršanin.

Ni u drugom razgovoru on nije znao da kaže na šta je trošen telefon i gorivo tokom mjeseca kada su državni funkcioneri na odmorima:

"Možda smo bili na poslovnom putu tada u Sloveniju. Ne znam..."

Prema dokumentima MANS-a, predstvanici Agencije bili su u posjeti Agencijama u Sloveniji i Austriji tokom jula, kada je evidentiran zbirni telefonski račun od 1.767 eura.

Plata Crnovršanina iznosi 1.806 eura, Obrenovića 1.094, Ivanovića 1.343 i Lacmanovića 1.250 eura.

Cifra od oko 10.000 eura za računske telefone je ukupna suma koju su potrošila njih četvorica za 11 mjeseci, s tim što je najmanji iznos za februar – 582 eura, a najveći za jun 1.767 eura.

Gorivo, koje su poreski obveznici platili preko 3.300 eura za osam mjeseci zbirna je suma, s tim što je najmanje goriva potrošeno u aprilu – u vrijednosti od 117 eura, a najviše u julu i novembru – preko 540 eura.

U odgovorima MANS-u, Obrenović je naznačio da ta institucija ima u upotrebi dva vozila, kao i da ista koriste svi zaposleni.

"Podsjećamo da pored tri člana Savjeta i direktora, u Agenciji rade četiri kontrolora, sekretar, dva savjetnika i ostali", navodi se u dokumentu.

Aktivisti MANS-a tražili su podatke samo za četiri ključna čovjeka te institucije.

Bonus video: