Inspekcija provjerava kako se zapošljavalo u Agenciji

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka je jednoglasno donio zaključak da se pozove inspekcija rada da bi se provjerila zakonitost zapošljavanja
65 pregleda 0 komentar(a)
Crnovršanin, Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Crnovršanin, Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.12.2011. 07:12h

Inspekcija rada utvrdiće da li su čelnici Agencije za zaštitu ličnih podataka zapošljavali protivzakonito podobne kadrove, po političkoj liniji, kako se to dalo zaključiti po zapisnicima sa sjednica Savjeta te institucije od prije nekoliko mjeseci.

Tu informaciju potvrdio je “Vijestima” predsjednik Savjeta Agencije Šefko Crnovršanin, objašnjavajući da je inspekcija počela sa radom prošle nedjelje, i to, kako je istakao, na zahtjev čelnika te institucije.

“Na sjednici Savjeta održanoj 10. oktobra jednoglasno je donijet zaključak da se pozove inspekcija rada da bi se provjerila zakonitost zapošljavanja svih zaposlenih u Agenciji”, kazao je Crnovršanin.

On je naglasio da su direktor Agencije Bojan Obrenović, članovi Savjeta Aleksa Ivanović i Radenko Lacmanović i on kao predsjedavajući Savjetom odlučili da se pozove inspekcija rada ne bi li se razriješile dileme koje su dovele do sukoba između direktora Agencije i Ivanovića.

“Zbog pisanja medija i različitih mišljenja oko toga da li je bilo nezakonitog zapošljavanja, jednoglasno smo donijeli dogovor”, objasnio je Crnovršanin.

Sukob Obrenovića i Ivanovića

On je, i prije nekoliko mjeseci, sudeći prema zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid, zatražio usaglašavanje stavova ne bi li se spriječila svađa između Obrenovića i Ivanovića oko zapošljavanja ljudi po političkoj liniji, insistirajući da se čelnici Agencije “kao i do sada o svemu slažu”.

“Nije važno od koga je pošla inicijativa ili da li je riječ o političkom pojedincu. Dobar stručnjak, dobar radnik bilo koje političke strukture”, kazao je Crnovršanin na sjednici Savjeta 5. septembra.

Ivanović je, polemišući sa Obrenovićem, tada kazao da neće glasati za ljude koje Obrenović dovodi “u dogovoru koalicije”.

Na sjednici je, između ostalog, rečeno da direktor Obrenović zapošljava mimo znanja Savjeta, da se kadrovi dovode po političkoj liniji i da to tijelo u nekim segmetima radi protivzakonito.

Ivanović je, polemišući sa Obrenovićem, tada kazao da neće glasati za ljude koje Obrenović dovodi “u dogovoru koalicije”.

Njega je interesovalo da li je tačno da je Obrenović u proteklih pola godine zaposlio savjetnika, pomoćnika direktora i jednog pripravnika, o čemu ga je obavijestio predstavnik Evropske unije Lukas Gunderman.

Obrenović, kako je obrazložio, ništa nije uradio mimo znanja članova Savjeta, a o konkretnim odlukama ih nije obavijestio jer je bio na odmoru.

Nakon objavljivanja dijela zapisnika, Obrenović je dematovao da je bilo koga zaposlio mimo zakona i znanja članova Savjeta.

Bonus video: