Iz Pivskog jezera izronio potopljeni manastir

Pojavili su se i ostaci crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz 13. vijeka", kaže Jeftimije
967 pregleda 0 komentar(a)
Pivski manastir, Foto: Novosti.rs
Pivski manastir, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 12.12.2011. 16:50h

Iz Pivskog jezera su ovih dana izronili potopljeni ostaci Pivskog manastira posvećenog Uspenju presvete Bogorodice, pišu Večernje novosti.

Voda je zbog suše potekla prema kanjonu i otkrila tragove manastira koji je potopljen zbog izgradnje hidroelektrane na Pivi.

Dio po dio manastira je od 1969. do 1982. godine premještan dva kilometra iznad originalne lokacije, od Pivskog oka do Sinjca, a više od 1.250 kvadratnih metara fresaka iz 16. i 17. veka postavljeno je na rekonstruisane zidove.

Jeftimije: Izronile i krstače

Iguman manastira, jeromonah Jeftimije je obilazeći sa mještanima prostor oko Pivskog oka, ugledao ostatke starih konaka, manastirske pekare i druge objekte.

"Iz vode su izronili i grobovi iz kojih nisu prenijete ljudske kosti! Sa nekolicinom mještana uspeli smo iz nekih od njih da ih izvadimo i sakupimo i biće sahranjeni u porti manastira, objašnjava iguman.

Pivsko jezero

Jeftimije kaže da su iz vode izronile i krstače, a po natpisima na njima pretpostavlja da su stari više od 500 godina.

"Na dnu ogromne vještačke akumulacione površine od oko 16 miliona kvadratnih metara ostale su stare Plužine, veliko istorijsko blago, na hiljade grobova iz raznih perioda. Pojavili su se i ostaci crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz 13. vijeka", kaže Jeftimije.

Bonus video: