"Crna Gora i Kosovo mogu zajedno raditi na unaprjeđenju javne uprave"

Pribilović je naglasila da se u kontinuitetu nadograđuje sistem eUprave i nastavljaju aktivnosti na planu njenog unaprjeđenja, kao i na uspostavljanju jedinstvenog „one stop shopa“ u Crnoj Gori
76 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Mahir Yagcilar, Foto: Ministarstvo javne uprave
Suzana Pribilović, Mahir Yagcilar, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 04.05.2018. 15:18h

Proces modernizacije javne uprave je izazov, ali uz jasnu viziju i moderne reformske politike Crna Gora i Kosovo mogu zajedno raditi na njenom unaprjeđenju, ocijenjeno je na sastanku resornih ministara dvije države, Suzane Pribilović i Mahira Jagcilara.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Pribilović je upoznala sagovornika sa preduzetim aktivnostima na planu reforme javne uprave, kao i realizovanim aktivnostima u prethodnoj godini.

„Ona je istakla da sve aktivnosti u skladu sa Strategijom reforme javne uprave doprinose stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Pribilović je naglasila da se u kontinuitetu nadograđuje sistem eUprave i nastavljaju aktivnosti na planu njenog unaprjeđenja, kao i na uspostavljanju jedinstvenog „one stop shopa“ u Crnoj Gori.

Takođe su, kako je navela, kreirani normativni preduslovi donošenjem sistemskih zakona i pratećih podzakonskih akata reformskog karaktera za bolje uređenje službeničkog sistema, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

„Rezultati Ministarstva prepoznati su i u Izvještaju Evropske komisije kroz ocjenu dobar napredak u reformi javne uprave, što predstavlja najveću ocjenu u dijelu političkih kriterijuma", kazala je Pribilović.

Jaggcilar je istakao da postoji prostor za razmjenu iskustva i saradnje u izgradnji moderne i efikasne javne uprave u Crnoj Gori.

On je kazao da je i na Kosovu proces reforme u toku kroz sprovođenje neophodnih reformi i stvaranje efikasne javne uprave u skladu sa potrebnim standardima, kako bi u budućnosti bili dio zajedničke Evropske administracije.

Jagcilar se, kako se navodi, zahvalio na podršci koju Kosovo ima od Crne Gore, i izrazio zadovoljstvo kvalitetnim bilateralnim odnosima koji se konstantno unapređuju.

„On je naglasio da je proces modernizacije javne uprave izazov, ali uz jasnu viziju i moderne reformske politike zajedno možemo raditi na unapređenju javne uprave“, kaže se u saopštenju.

Jagcilar je pozvao Pribilović u zvaničnu posjetu Kosovu tokom koje bi, kako je kazao, razmijenili iskustva i dodatno unaprijedili saradnju dvije države u oblasti javne uprave.

Bonus video: